Moslimextremisten vallen populair hotel in Mali aan: zes Nederlanders zijn gered

Geen categoriejun 19 2017, 9:00
In de hoofdstad van Mali, Bamako, zijn vier gewapende mannen het hotelcomplex binnengedrongen om het te willen vernietigen. De jihadisten hadden machinegeweren bij zich en brandbare vloeistof. Franse en Malinese militairen omsingelden het complex, waarbij er één jihadist heeft weten te ontsnappen. Er zijn 36 mensen gered en twee mensen dood gegaan. Onder de 36 zaten er zes Nederlanders bij.
Volgens demissionair Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, is er verder niets bekend van meer Nederlanders die aanwezig zouden zijn. Het vakantieoord heet Le Campement en het staat bekend om de komst van veel buitenlandse toeristen. Dat lijkt ook een van de redenen te zijn waarom de jihadisten het complex uitkozen. Er is een internationale missie gaande in Mali, aangezien het land al jaren last heeft van extremistische moslims. Nederland en Frankrijk zijn onderdeel van deze missie.
Door de missie zijn in het noorden van het land veel moslimstrijders verdreven uit de steden, maar het land blijft in een lugubere situatie zitten waarbij gijzelingen en aanvallen op dit soort publieke plekken vaak gebeuren. Denk aan de terroristische aanvallen op een hotel in Bamako, in 2015. Toen vielen er 27 doden en was de catastrofe nog groter.
Koenders heeft aangegeven in contact te zijn met de autoriteiten en ervoor te willen zorgen dat de Nederlanders veilig terug kunnen keren:

Voor zover we nu weten waren er zes Nederlanders aanwezig op het moment van de aanval. Deze zes zijn veilig. Ik sta in contact met de Malinese autoriteiten en de Nederlandse ambassade in Bamako

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten