Ongelooflijke video: Tunahan Kuzu spreekt harde en wáre woorden over de belachelijke formatie

Geen categoriejun 14 2017, 11:00
"De rode loper voor de PvdA is uitgerold maar, die spelen nog even 'hard to get'."
Het gebeurt niet vaak, maar zo heel af en toe zegt Tunahan Kuzu van DENK zowaar iets verstandigs. Ja, ja, ik weet het, een kapotte klok heeft ook twee keer per dag gelijk, maar hij maakte gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de formatie enkele goede opmerkingen over de clownesque gang van zaken:
"Eerst spreken VVD, CDA, D66 en GroenLinks wekenlang met elkaar en komen tot de conclusie dat het niet lukt op het thema migratie," aldus Kuzu gisteren. "Daarna wordt de ChristenUnie vakkundig door D66 gedumpt. Daarna wordt er een periode nagedacht... Er worden gesprekken gevoerd in een strandtent. Er zijn bijeenkomsten in de trein van de informateur en uiteindelijk gaan VVD, CDA, D66 en GroenLinks weer het gesprek aan om uiteindelijk tot precies dezelfde conclusie te komen: het gaat niet lukken op het thema migratie. Het lijkt wel op de definitie van dwaasheid van Einstein: telkens hetzelfde doen en andere resultaten verwachten."
Daarin heeft Kuzu natuurlijk honderd procent gelijk. De manier waarop de formatie tot nu toe gegaan is, is simpelweg lachwekkend. Er vindt steeds een herhaling van zetten plaats waarbij de resultaten dus ook precies hetzelfde zijn. Een kind begrijpt nog dat dit niet werkt, maar blijkbaar hebben de hoge dames en heren in Den Haag dat verstand niet.
En Kuzu was nog lang niet klaar:

De mensen in het land wachten al bijna drie maanden op oplossingen voor hun problemen maar zij zien berichten over de partner van de informateur die terugkomt van een tennisclub, over wat Pechtold en Rutte hebben gedronken in Scheveningen, en dat de buurvrouw van de informateur de jongens hartelijk heeft horen lachen in de tuin van de informateur. Voorzitter: getreuzel.

Maar hoe nu verder? Nou, als het aan Kuzu ligt is het antwoord simpel: de PvdA moet overstag gaan en VVD, CDA en D66 alsnog aan een meerderheid helpen. Natuurlijk is dat de meest wanstaltige optie die op tafel ligt -- ook al omdat de PvdA is weggevaagd bij de verkiezingen en de sociaaldemocraten het recht dus niet hebben om 'weer mee te doen' -- maar het is waarschijnlijk inderdaad de enige manier om het zogenaamde motorblok alsnog aan een meerderheid te helpen.
En voor Kuzu is er nóg een voordeel: regeringsdeelname van de PvdA zal die partij bij de volgende verkiezingen écht helemaal vernietigen. Hij hoopt natuurlijk dat DENK vervolgens in dat gat op links kan stappen en hij de volgende keer dus niet drie, maar vijf, zes, misschien wel tien zetels zal binnenslepen. Meneer wil de PvdA dus eerst en vooral het kabinet inrommelen omdat hij daar zélf van denkt te profiteren.
Maar ja, neem het hem eens kwalijk. DENK is weliswaar een uitgesproken linkse partij, maar ook in de politiek geldt dat de één zijn dood de ander zijn brood is. PvdA en DENK azen voor een groot deel op dezelfde kiezers. Hoe eerder de PvdA zichzelf uitschakelt, hoe beter. Zo zal Kuzu in ieder geval denken, en strategisch heeft hij nog gelijk ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten