PvdA'er Ahmed Marcouch ziet het licht: kom met een verbod op salafistische organisaties!

Geen categoriejun 18 2017, 11:00
Als een PvdA'er komt met een verbod op salafistische organisaties, dan kan je wel stellen dat het kantelpunt bereikt is. Sommige mensen zeggen het al jaren, maar langzamerhand beginnen 'enge rechtse ideeën' ook bij andere partijen door te dringen. Zo stelde Lodewijk Asscher al dat het terugsturen van migranten mogelijk moet zijn. In tegenstelling tot GroenLinks die daarom de coalitieformatie met de VVD, CDA en D66 opblies.
Marcouch is geen Tweede Kamerlid meer, maar heeft zijn mening over de radicale islam wel klaar liggen.

Zelf heb ik als tiener ook zo'n periode meegemaakt. Niet dat ik salafist was, maar je radicaliseert als tiener in je opvattingen. Zo brandde ik als 15-jarige van verlangen om verdrukte moslims in Afghanistan te hulp te schieten. Pas later kreeg ik in de gaten dat de Moslimbroederschap die mij inspireerde, geen religieuze stroming was, maar een politieke beweging. Daardoor zag ik het salafisme ook als iets van voorbijgaande aard. Iets dat je met betere ideeën goed kon bestrijden.

Hij ziet veel gelijkenissen met jongeren in zijn omgeving die radicaliseren in hun tienerjaren. Dit is volgens Marcouch een gevaarlijke ontwikkelingen die we alleen kunnen bestrijden als we de norm hard duidelijk maken. Het salafisme laat zich niet stoppen door 'thee drinken' en een goed gesprek. Een hard verbod is nodig om duidelijk te maken waar we als Nederland voor staan.

Er moet een verbod komen op salafistische organisaties. Salafisten bieden jihadstrijders een ideologie voor hun bloeddorst. De stap van salafist naar Syriëganger is snel gezet. Salafisten vinden zichzelf superieur, verwerpen de democratie en dragen haat uit jegens iedereen die anders denkt dan zij; ook de mainstreammoslim wordt weggezet als hypocriet of afvallige.

De inkeer van Marcouch heeft hem de afgelopen jaren veel reacties opgeleverd uit de islamitische hoek. Bedreigingen en een fatwa is over hem uitgeroepen. Dit betekent in islamitische kringen dat je als persoon vogelvrij bent verklaard. Dat wensen we niemand toe. Laten we hopen dat meer mensen net als Marcouch inzien dat een verbod de beste optie is.

En als zo iemand de stap neemt om een aanslag te plegen, zoals in Londen, hoor je steeds dat hij een bekende was van de inlichtingendienst. Onbegrijpelijk. We moeten duidelijk maken dat de salafistische ideologie een groot kwaad is dat we moeten bestrijden.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten