Sportwereld: een doofpot voor seksueel misbruik

Geen categoriejun 26 2017, 18:00
Er blijkt zeer weinig communicatie te zijn tussen sportclubs en de politie, tenminste als het om seksueel misbruik gaat. De stroom van verhalen en onderzoek kwam op gang nadat in het Verenigd Koninkrijk veel sporters, en voornamelijk voetballers, meldden dat ze seksueel misbruikt waren.
https://www.youtube.com/watch?v=ZYIYxIlqJ10
Bureau Beke en de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn in een onderzoek tot de conclusie gekomen dat sportclubs en bonden niet goed de meldingen van misbruik afhandelen. Binnen sportclubs worden meldingen vaak afgehandeld als informatieve meningsverschillen of incidenten die vooral niet naar buiten moeten komen. Dit heeft dat te maken met 'angst voor de reputatie van de club'.
Zo zie je dat de formele en informele status van sportclubs belangrijker worden geacht dan de meldingen van seksueel misbruik. Kinderen worden getekend voor het leven en de daders kunnen hun gang blijven gaan. Dit beleid moet veranderen en we moeten niet wegkijken bij dit soort problemen.
Sportclubs zijn plaatsen waar veel kinderen een aanzienlijk deel van hun jeugd doorbrengen en waar ze worden gevormd, net als bij scholen. Het hoort daarom juist een plek te zijn waar dit soort problemen serieus worden genomen en er een streng beleid wordt gevoerd waar de slachtoffers iets aan hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten