Britse verkiezingen: Theresa May stevent af op grote meerderheid. Brexit here we come!

Geen categoriejun 08 2017, 11:00
Of slaagt het eurofiele en politiekcorrecte Labour er tóch in om de meeste peilers te verrassen?
Vandaag is het D-Day in het Verenigd Koninkrijk. Britse kiezers gaan naar de stembus om te bepalen welke partij -- en welk persoon -- hun land de komende jaren mag leiden. Op 18 maart schreef premier Theresa May vervroegde verkiezingen uit omdat de Tories er op dat moment fantastisch voor stonden in de peilingen. Als de verkiezingen toen waren zouden de pro-Brexit conservatieven de sociaaldemocraten van Labour én de eurofielen van D66 totaal wegvagen.
In de twee maanden sindsdien is er wel heel veel gebeurd. Waar de campagne als een tweede referendum over Brexit begon veranderde May het uiteindelijk met een verkiezingsprogram waarin onder meer stond dat ouderen voor hun eigen (ouderen-) zorg zouden moeten betalen. Zelfs redelijk rechtse kiezers vonden dat veel te ver gaan. Uiteindelijk kwam May daarop terug, maar toen was de schade al aangericht.
Maar toch. De afgelopen week heeft May het weer over Brexit doen gaan. Daarnaast is Labour-leader Jeremy Corbyn natuurlijk heel zwak op het gebied van terrorisme, wat nu een sleutelonderwerp is. Als gevolg daarvan heeft May nu toch weer een voorsprong van 7 procentpunt, aldus de laatste peilingen voor de verkiezingen. Nigel Farage voorspelt dan ook dat de Tories van May een meerderheid van 65 zetels krijgen in het House of Commons (de Britse Tweede Kamer): een significante meerderheid, hoewel niet de landslide waar May een week of vier geleden nog op hoopte.
Dat is natuurlijk goed nieuws omdat het betekent dat May Brexit kan doorvoeren en de megalomanen in Brussel dat eindelijk zullen moeten erkennen. Helaas kan het vandaag toch nog spannend worden. Zo stelt de peiler Survation dat het verschil slechts één procentpunt bedraagt: 41 procent voor de Tories tegenover 40 procent voor Labour. Dat zou een situatie opleveren waarin de Tories de grootste zijn maar geen meerderheid hebben; een nachtmerrie dus.
Het wordt dus spannend, maar -- gelukkig! -- is May wel degelijk de grote favoriet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten