Joosteerdmans

Wilders valt Leefbaar Rotterdam keihard aan: "Eerdmans kiest voor een AZC, de PVV voor Rotterdammers"

Geen categoriejun 18 2017, 18:00
Dit gaat een héél harde strijd op rechts worden.
Als mensen dachten dat Geert Wilders Leefbaar Rotterdam een beetje met rust zou laten: niets is minder waar. De PVV-leider begrijpt beter dan wie ook dat hij en Leefbaar in dezelfde vijver vissen en dat hij immigratie-kritische Rotterdammers dus los moet weken van hun lokale partij. Een ander zou dat wellicht doen door rustig een alternatief te zijn voor de partij in kwestie, maar zoals we allemaal weten rolt Wilders niet zo.
En dus krijg je dit soort tweets:
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/876370879550246913
Natuurlijk is het allemaal niet zo simpel als Wilders kiezers wil doen geloven (lees ook: "Leefbaar: Nut en noodzaak azc in Rotterdam is weg"), maar dat weerhoudt hem er niet van om er met gestrekt been in te gaan. Niet omdat Leefbaar Rotterdam in zijn ogen écht zo'n slechte partij is -- de partij staat vrij dicht bij de PVV -- maar omdat hij nu eenmaal achter hetzelfde soort kiezers aan zit. Hij weet dat hij die nooit allemaal achter zich zal krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar als hij er een significant deel van pakt komt de PVV al een heel eind in Rotterdam. En als dat proces eenmaal begint, tja, dan kon the sky weleens the limit zijn.
Voor Wilders betekent dit natuurlijk succes en alles waar hij op hoopt, maar voor de rest van rechts Nederland, en zeker rechts Rotterdam, brengt het wel degelijk problemen met zich mee. Tenminste, dat kán. De 'rechtse achterban' kan op deze manier tegen elkaar opgezet worden, zowel Leefbaar als de PVV kunnen uiteindelijk te klein worden om mee te doen in Rotterdam... en ga zo maar door. Dat zijn serieuze risico's.
Aan de andere kant moet je natuurlijk ook het lef hebben -- zeker als rechtsliberaal zijnde -- om vooral niet bang te zijn voor concurrentie. Geloof je in marktwerking? Waarom dan niet in de politiek? Als Apple Samsung beter maakt en Samsung Apple -- en diens producten -- geldt dat dan ook niet voor de PVV en Leefbaar?
Natuurlijk wél. En juist daarom is het prima dat die twee partijen elkaar gaan beconcurreren -- zolang ze het rechtse politieke landschap daarbij maar niet kapot bombarderen. En ja, dat gevaar heb je met Wilders natuurlijk wél.
Overigens is het natuurlijk wel hilarisch dat Leefbaar zichzelf nu zal neerzetten als 'het redelijke alternatief op Wilders.' Een beetje zoals Forum voor Democratie landelijk nu hét alternatief is voor de PVV. Wie had dat ooit gedacht, dat de partij van Fortuyn gezien zou worden als 'gematigd'?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten