jan roos

Column Jan Roos: #appiestaystrong

Geen categoriejul 14 2017, 17:53
Het onderwerp dat deze week iedereen bezig hield was niet de EU-top in Kiev over de ingangswerking van het associatieverdrag met Oekraïne ondanks de uitslag van ons referendum, niet de terugkerende Nederlandse jihadisten die als ratten het zinkende kalifaat-schip verlaten of de zwarte-lesbienne-van-de-trap-gooiende GroenLinkser. Nee, alle ogen waren gericht op een jongeman, geveld door hartritmestoornissen.
Ik zat zelf zaterdagmiddag ook live naar het oefenpotje tussen Ajax en Werder Bremen te kijken, toen Abdelhak Nouri in elkaar zakte. Het zag er gelijk niet best uit. Er kwamen vrij snel meerdere doktoren naar Nouri gerend om hem te helpen, maar als men met doeken wil voorkomen dat het slachtoffer zichtbaar is weet je dat het goed fout zit. Toen er een tweede ambulance het veld opreed werd dit idee bevestigd. Dit moest wel hartproblemen zijn, aangezien dan twee ambulances het protocol is.
Abdelhak, beter bekend als Appie, was een enorm voetbaltalent waar menig supporter ongeduldig op zat te wachten totdat hij de basis zou halen. Dit was een groeibriljant die al op jonge leeftijd liet zien dat hij misschien wel bij de wereldtop kon komen. Een aardige knul, een topvoetballer. En toen lag Appie opeens op het veld en was die droom uiteen gespat. Op dit moment weten we dat Ap blijvende hersenschade heeft opgelopen. Over de hele wereld is er gereageerd op dit drama. Geen rivaliteit stond in de weg om met Appie, zijn familie en Ajax mee te leven. Feyenoord was bijvoorbeeld een van de eerste clubs die van zich liet horen. Topvoetballers en clubs van over de hele wereld reageerde. Nederland staat als één man achter de jonge voetballer. Geen wanklank in dit zogenaamd institutioneel racistische land omdat Nouri van Marokkaanse afkomst is.
Tenminste, zo leek het. Totdat de SJW-wariors er lucht van kregen dat ons land wel érg waardig met dit drama omging. Van deze types mochten wij Appie niet Appie noemen. Het was namelijk “whitewashing” van zijn naam. Nederlanders noemden hem alleen maar zo omdat ze hem van hen wilden maken, en zijn Marokkaanse naam wilden wegpoetsen. Dat Appie, zijn vrienden en zijn familie, hem zelf Appie noemen maakt blijkbaar niet uit. Daarna volgde al snel de opmerking dat Nederlanders nu opeens wel konden meevoelen met een Marokkaan, alleen maar omdat ie kon voetballen.
Kan het erger? Ja, natuurlijk kan het in onze multicuturele ramp erger. Rapper Appa kwam met een soort Koran-tekst waarin werd gezegd dat Appie blij moest zijn met deze beproeving van zijn schepper. Hij zou gezegend zijn met deze lijdensweg om zijn zondes te wissen. Een twintigjarige voetballer kan waarschijnlijk nooit meer lopen, maar achterlijke Appa vindt dat ie er blij mee moet zijn. Om het nog even af te maken zegt de door policor links omarmde opiniemaker Youness Ouali dat Appie door zijn “Joodse” werkgever Ajax is vergiftigd. Zucht. Maar laat deze mafketels allemaal het rambam krijgen. Laten we hopen/bidden dat Nouri weer een beetje de oude zal worden. Want enige dat ik kan zeggen is: #appiestaystrong.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten