De formatie gaat langzaam: 'Centimeters vooruitgang in gesprekken,' aldus kereltje Pechtold

Geen categoriejul 12 2017, 8:00
Ach wat jammer nou toch.
Wat zullen de hoge dames en heren van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het naar hun zin hebben zeg. Hoe anders te verklaren dat de formatie zo ontzettend langzaam verloopt... en dat ze daar nog vrede mee hebben ook?

Er zijn nog geen meters gemaakt, maar centimeters. Dat was de conclusie van D66-leider Alexander Pechtold over het resultaat van twee dagen 'informele' onderhandelingen tussen zijn partij, VVD, CDA en ChristenUnie (CU) over de vorming van een kabinet in het Johan de Witthuis in Den Haag.

"De verschillen zijn groot, het zijn pittige gesprekken" aldus de man die er eerst en vooral om bekendstaat dat hij alle oude principes van zijn partij overboord heeft gegooid in ruil voor macht. En: "Ik neb niet negatief [over de slagingskansen], maar ik ben wel realistisch."
Nou weet iedereen dat Pechtold natuurlijk op een mogelijkheid loert om de gesprekken op te blazen. Het is al erg genoeg voor hem om zaken te doen met het CDA, maar de ChristenUnie? Die gelóven daadwerkelijk in hun zelfverklaarde principes. En dat is een enorm probleem voor een radicale-nihilist als Pechtold.
De D66-leider zeurt nog steeds dat de ChristenUnie er andere denkbeelden op nahoudt op 'medisch-ethisch' gebied. Zelfs het CDA lijkt in de gesprekken de kant te kiezen van de CU:

"Soms lijkt het alsof je het eens bent, maar bij doorvragen moet je dan toch nog even iets beter opletten. Er liggen zeker als het over medisch ethisch vlak gaat heel gevoelige zaken, zeker voor christelijke partijen tegenover liberale partijen."

Natuurlijk hebben de plannen van D66 over kindereuthanasie en het ruimen van bejaarden die zich even niet meer happy voelen niets te maken met geneeskunde en al helemaal niet met ethiek. Het omgekeerde is zelfs het geval: ze willen die mensen niet helpen, maar om zeep helpen. En dat is niet ethisch verantwoord, maar kwaadaardig.
Maar goed, dat is die nepliberale partij van Pechtold natuurlijk ook: kwaadaardig. Er is werkelijk niets positiefs aan die hele club. Op geen enkele manier dan ook voegt D66 iets positiefs toe. Bedenk een onderwerp en D66 zegt precies het tegenovergestelde van wat er moet gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten