Een 82-jarige DJ en andere hoogtepunten van Tokyo

Geen categoriejul 25 2017, 7:00
Japan: het land van high-tech, bizarre televisieprogramma’s, een unieke cultuur, Pokémon, Nintendo, maar ook prachtige natuur en wereldsteden. Het Oost-Aziatische land is zonder twijfel vanuit ieder opzicht uniek en bijzonder, met Tokyo als stralend hoogtepunt.
Gelegen in het centrum van de eilandenstaat is Tokyo een echte must voor iedereen die Japan bezoekt.
Tokyo: druk, maar onvergelijkbaar met andere Aziatische steden
Denk je aan een grote Aziatische stad, dan denk je waarschijnlijk al snel aan hectische en chaotische straten vol auto’s, motoren, scooters en massa’s aan voetgangers. Dat is niet anders in Tokyo, maar toch houden de overeenkomsten met andere steden hier ook direct op.
De stad heeft ruim 12 miljoen inwoners met maar liefst een kwart van de landelijke bevolking nog eens in de buurt van de wereldstad. Het maakt niet uit op welke dag je de stad bezoekt: drukte is er altijd. Sterker nog, een verschil in drukte tussen ’s nachts en overdag is er relatief weinig. New York wordt “the city that never sleeps” genoemd, maar deze titel verdient Tokyo eigenlijk nog meer.
En toch is Tokyo extreem georganiseerd. De drukte wordt tot in perfectie door de stad geleid en de criminaliteit ligt ontzettend laag, wat tamelijk uniek is wanneer we dit vergelijken met andere metropolen op de wereld.
[caption id="attachment_171290" align="aligncenter" width="1024"]Tokyo is druk, maar toch ook erg georganiseerd. Tokyo is druk, maar toch ook erg georganiseerd.[/caption]
Eigenzinnig en eigenaardig
Ondanks de hoge mate van organisatie en de relatief ingetogen cultuur van Japan, is enige excentriciteit Tokyo niet vreemd. Van een restaurant waar rondborstige vrouwenrobotten entertainment verzorgen tot een speelhal gebouwd in een kunstmatig stelsel van donkere steegjes: Tokyo heeft het allemaal.
Voor een feestje kun je zomaar DJ Sumirock tegenkomen. DJ Sumirock voldoet niet bepaald aan de standaard van gestylde DJs als Martin Garrix en Afrojack. Nee, DJ Sumirock is een omaatje van 82 die met weinig moeite het dak van de club afblaast. Overdag werkt het bejaarde feestbeest in een familierestaurant, zoals ze dat al zestig jaar doet, maar ’s nachts is ze één van de meest geboekte discjockeys van de stad.
[caption id="attachment_171291" align="aligncenter" width="1024"]De Sensō-ji tempel is één van de culturele hoogtepunten van de stad. De Sensō-ji tempel is één van de culturele hoogtepunten van de stad.[/caption]
Schoonheid, geschiedenis en nog meer hoogtepunten
Denk je echter dat Tokyo één grote freakshow is, dan kom je bedrogen uit. Tokyo heeft namelijk veel meer te bieden. Het is één van de grootste zakencentra van Azië, heeft een duizenden jaren oude geschiedenis en genoeg hoogtepunten om zelfs na twee intensieve weken nog continu nieuwe dingen te ontdekken.
De meest bezochte tempel van de stad is de Boeddhistische Sensō-ji tempel. De karakteristieke Oost-Aziatische tempel is al bijna 1400 jaar oud en nog altijd in een extreme goed conditie dankzij zorgvuldig onderhoud van de Japanse overheid. Naast de grote tempel staat een pagode (Boeddhistische toren) van vijf verdiepingen, wat het terrein bijzonder fotogeniek maakt. Met ruim dertig miljoen bezoekers per jaar is de tempel net zo druk als de rest van Tokyo, maar een bezoek mag niet ontbreken.
Zoals in de meeste Aziatische landen het geval is, heeft ook Japan een rijke eetcultuur. Op de beroemde Tsukiji-vismarkt kun je hier uitgebreid kennis mee maken. Al sinds oudsher is de visserij een integraal onderdeel van de economie en de belangrijkste voedingsbron voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Op de markt zie je enorme vis die bereid wordt tot kant-en-klare sushi die qua kwaliteit de vloer aanveegt met welke in Nederland bereide sushi dan ook.
[caption id="attachment_171292" align="aligncenter" width="1024"]Ondanks de constante drukte kun je ook in Tokyo de rust van de natuur vinden. Ondanks de constante drukte kun je ook in Tokyo de rust van de natuur vinden.[/caption]
Tokyo hoort op iedere bucketlist
De veelzijdigheid van Tokyo reikt verder dan die van vrijwel iedere andere wereldstad. Je zult je dagelijks verbazen in de stad, maar de kans is groot dat je ook verliefd wordt op deze oostelijke parel. Wat ons betreft hoort een bezoek aan Tokyo dan ook thuis op iedere bucketlist.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten