Ja joh: Merkel en Macron steken bakken met geld in volstrekt onnodig Europees jachtvliegtuig

Geen categoriejul 13 2017, 21:00
'We hebben toch niets beters te doen', moeten Mutti Merkel en Macron gedacht hebben.
Het gaat geweldig in Europa. We hebben totaal geen immigratieproblemen, mensen die maar niets meekrijgen van economisch herstel of andere dingen waar we ons geld beter in zouden kunnen steken. Dus gaan we toch lekker JSF nummertje twee opzetten!
Vandaag vond de laatste Frans-Duitse top plaats vóórdat Angela Merkel in september haar troon moet verdedigen bij de Duitse verkiezingen, en dat betekende dat er nog even mooie deals gemaakt moesten worden. Na afloop kwamen ze opeens met een voorstel waar niemand op zit te wachten: het zoveelste geldverslindende project waar je uiteindelijk niets aan hebt. Lees maar vrolijk mee:

Frankrijk en Duitsland gaan gezamenlijk een nieuw Europees gevechtsvliegtuig ontwikkelen. Dat hebben beide landen donderdag bekendgemaakt na een ontmoeting tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, schrijft persbureau Reuters. Het project maakt onderdeel uit van breder plan voor verdere samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid.

Wanneer en wat voor soort vliegtuig beide landen willen gaan ontwikkelen wordt pas halverwege 2018 duidelijk. Wel moet het gezamenlijke project volgens de twee leiders hun “huidige gevechtsvliegtuigen op de lange termijn vervangen”.

Heerlijk: "op de lange termijn". Nou, noteer dat maar alvast voor ergens eind deze eeuw, als de vorige prachtprojecten een indicatie kunnen zijn. Bij het vorige Europese vliegtuigproject, de Eurofighter Typhoon, hadden we twintig jaar geduld nodig eer dat dat ding eindelijk eens vloog, en bij de Joint Strike Fighter moesten we ook al eventjes twee decennia wachten. Ik sta nu al te popelen om het resultaat te zien, als ik dat nog mee ga maken.
Tuurlijk, je kunt zeggen: dit soort projecten vergen nou eenmaal tijd, zelfs als er niet tig keer wat fout gaat - zoals eigenlijk altijd wel het geval is. Dat klopt, maar het grote punt is dat dit allemaal hartstikke overbodig is, juist omdat we net zoveel geld hebben gestoken in die andere vliegtuigen, en er sowieso nog tig alternatieven zijn. Geld steken in Defensie an sich is hartstikke verstandig en gewoon noodzakelijk, maar doe dat dan op een slimme manier: in plaats van dat we miljarden en miljarden hierin steken, kun je die ook gewoon uitgeven aan de koop van reeds bestaande, bijvoorbeeld Amerikaanse, toestellen, die gewoon hartstikke prima zijn. Maar nee, dat zou de Europese trots natuurlijk teveel krenken! Kunnen we niet hebben.
Oh, en wanneer ik hier "we" schrijf, dan bedoel ik ons Nederlanders daar ook mee. Hoewel het vooralsnog als Frans-Duitse aangelegenheid wordt gepresenteerd, maakt de Europese dimensie wel duidelijk dat er binnenkort een fijne lobby gestart zal worden om zoveel mogelijk andere landen het project binnen te sleuren. Maak je borst dus maar alvast nat: het volgende Europese avontuurtje kan weer beginnen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten