PvdA-ministers openen aanval op Israël: blijven geld geven aan illegale Palestijnse projecten

Geen categorieaug 11 2017, 19:39
Als het aan PvdA-bewindslieden Bert Koenders en Lilianne Ploumen ligt, hoeven ontwikkelingsprojecten voor Palestijnen die door Nederland worden gefinancierd geen vergunning aan te vragen – ook niet wanneer die projecten worden ontplooid in gebieden die onder Israëlisch gezag staan.
Dat de PvdA regelmatig kritiek heeft op Israël om stemmen van moslims binnen te halen, wisten we al. Maar de partij weet haar anti-Israëlische visie zelfs onderdeel te maken van het Nederlandse kabinetsbeleid. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen over het bericht dat Israël een Nederlands ontwikkelingsproject zou hebben gesloopt.
Israël nam eerder deze zomer een aantal zonnepanelen in beslag die illegaal waren geplaatst. De zonnepanelen maakten deel uit van een ontwikkelingsproject gefinancierd door Nederland. Dat project had verzaakt om netjes een vergunning aan te vragen voor de bouw. Logisch dus dat de panelen werden verwijderd door Israël – als je in Nederland immers iets zonder vergunning neerzet, wordt dat ook weggehaald.
Maar PvdA-ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) denken daar anders over. Zij vinden het helemaal terecht dat hulpprojecten geen vergunning aanvragen wanneer ze installaties met zonnepanelen of andere zaken willen neerzetten in het door Israël bestuurde deel van de Westelijke Jordaanoever. In antwoord op vragen van VVD-Kamerleden Han ten Broeke en Dilan Yesilgöz-Zegerius laten de PvdA'ers doodleuk weten dat ze geen enkele reden zien om te eisen dat hulpprojecten een vergunning aanvragen voordat ze iets bouwen:

"Zolang er geen fundamentele verandering in het vergunningstelsel komt, zal het kabinet het aan de uitvoerende organisaties laten om te bepalen in welke mate zij wel of niet coördineren met de Israëlische autoriteiten."

Met andere woorden: van deze PvdA-ministers mogen Palestijnse organisaties fijn bouwen in het door Israël bestuurde gebied, zonder daarvoor zelfs maar te overleggen met Israëlische autoriteiten. Dat mogen ze lekker zelf weten, het Nederlandse geld blijft gewoon binnenstromen bij deze clubs. Dat Israël wordt bedreigd door allerlei Palestijnse terreurbewegingen, en het daarom heel normaal is dat het land goed toezicht houdt op wie wat waar bouwt, maakt de PvdA-bewindslieden geen klap uit. Wat Koenders en Ploumen betreft, mogen Palestijnse organisaties gewoon doorgaan met het breken van de Israëlische wet.
https://twitter.com/ErnstLissauer/status/896031643949035521
De PvdA'ers vinden bovendien niet dat de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah moet overleggen met de Israëlische autoriteiten wanneer soortgelijke projecten worden gebouwd met Nederlandse steun. De door Nederland gefinancierde organisaties mogen zelf weten of ze contact opnemen met de Israëlische autoriteiten, maar onze regering laat hen daar verder vrij in. Onder leiding van PvdA-ministers Ploumen en Koenders steunt het kabinet Rutte dus de wetteloze situatie waarin allerlei organisaties zonder vergunning illegaal projecten ontplooien. Met Nederlands belastinggeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten