Staat de formatie op knappen? CU-leider Segers is laaiend en belooft zijn mede-onderhandelaars een helse middag

Geen categorieaug 15 2017, 16:30
Het leek vanochtend nog binnen handbereik: een kabinet met kapitein Rutte, en stuurmannen Pechtold, Buma en Segers. Vanmiddag vlak voor het begin van de formatie-besprekingen leken de kaarten tóch anders geschud toen ChristenUnie-leider Gert Jan Segers liet weten behoorlijk ontstemd te zijn over de lekken rondom een compromis met betrekking tot voltooid leven.
Gert Jan Segers, de fractievoorzitter van de ChristenUnie, was op z'n zachtst gezegd not amused toen vanochtend uitlekte via het Algemeen Dagblad dat de kabinetsonderhandelaars tot een soort compromis zouden zijn gekomen rondom het voor de christelijke partij zeer gevoelige thema 'voltooid leven'.
Segers veegde alles van tafel: volgens de onderhandelaar is er geen plan, geen compromis, geen akkoord, maar dankzij het lek nu wel een hoop boosheid. Voor de camera's van de toegesnelde parlementaire pers verklaarde de conservatieve politicus dat hij het gevoel had dat de kabinetsonderhandeling die voor vanmiddag gepland stond - van 14:00 tot 21:00 - geen "gemakkelijke middag" gaat worden. Segers noemde het uitlekken van het plan "schadelijk voor het proces" en zei dat het niet helpt bij het "gesprek" dat hij achter gesloten deuren voert. Tenslotte zei hij afgemeten met een "bezwaard gemoed" naar binnen te treden.
Dit is ferme taal, die door politieke watchers zoals Kees Boonman en Wouke van Scherrenburg dan ook onmiddellijk werd uitgelegd als mogelijk pivoteren richting de uitgang.
https://twitter.com/eenvandaag/status/897455462940987395
https://twitter.com/woukevscherrenb/status/897458304431136768
Vandaag zou dus zomaar eens de laatste dag kunnen worden dat we praten over een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het uitlekken van het plan rondom voltooid leven ligt duidelijk als een zware steen op de maag van Gert Jan Segers, die toegeven op dit punt heel moeilijk heeft gevonden - en duidelijk er niet op zit te wachten door één van zijn (lekkende) gesprekspartners ook nog eens een trap te krijgen.
Komt Rutte III er ooit nog, en zo ja, wordt het dan met deze vier partijen? We wachten met spanning af, maar duidelijk is in ieder geval dat deze coalitie vandaag z'n eerste serieuze deuk heeft opgelopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten