Waarom Jaime Lannister nog leeft na dat allesverzengende einde van die laatste Game of Thrones-aflevering

Geen categorieaug 08 2017, 21:00
Voor wie de meest recente Game of Thrones-aflevering nog niet heeft gezien: oppassen, spoilers in aantocht!
Nadat afgelopen maandag HBO de vierde aflevering van Game of Thrones' zevende seizoen uitzond, was de één na laatste reeks afleveringen van deze fantasy-hitserie alweer voor de helft over. Maar niet getreurd: we hebben nog drie afleveringen te gaan, en die beloven boordevol actie te zitten.
Actie, zoals bijvoorbeeld die verbijsterende slotscène van de laatste aflevering getiteld The Spoils of War. De Lannisters dacht even een goede buit veroverd te hebben op de Tyrells en daarmee hun schulden aan de Iron Bank te kunnen afbetalen, maar daar stak het Dothraki-leger van Daenerys Targaryen toch even een onverwacht doch gloeiend heet stokje voor. Mede dankzij haar trouwe kompaan Drogon wist the Dragon Queen de veldslag te winnen. Op authentieke wijze, want zoals de woorden van haar huis luiden: Fire and blood.
Maar tegen het einde van het gevecht wilde Lannister-aanvoerder Jaime ondanks zijn verlies een wanhopige alles-of-niets-zet maken. Hij greep een reusachtige bout en snelde met zijn paard richting Daenerys om haar uit te schakelen. Het plan had echter letterlijk te maken met backfire: Drogon had de zet door, en blies loeihete vlammen in de richting van Cersei's tweelingbroer. Gelukkig voor hem werd Jaime echter op het laatste moment van zijn paard geduwd door zijn strijdmakker Bronn, en samen zinken ze door het gewicht van hun oorlogsuitrusting de diepte in. Daarna wordt het beeld zwart.
Heeft Jaime de slag om de buitkaravaan overleefd? De kijker komt het niet te weten, want direct na Bronns interventie eindigt de aflevering.
Maar als ik een gok moet wagen? Ja. Jaime zal er levend en wel ook bij zijn in de volgende aflevering genaamd Eastwatch. Daar heb ik meerdere redenen voor. Reden één is dat Jaime al sinds seizoen één van de partij is, en personages die zó belangrijk zijn voor de serie kunnen weliswaar nog steeds sterven (hoi Ned en Robb Stark), maar hun dood wordt op een niet-dubbelzinnige en niets aan de verbeelding over te laten wijze in beeld gebracht. Want alhoewel Game of Thrones geen moeite heeft alle wetten van het vertellen van een verhaal op televisie achteloos aan de laars te lappen, wordt één regel wel in ere gehouden: als iemand niet op beeld sterft, moet je er vanuitgaan dat hij of zij nog leeft.
Los daarvan zou het ook een heel vreemd moment zijn om Jaime om het leven te brengen in de serie. Waar waren die eerdere scènes in King's Landing tussen hem en Euron Greyjoy anders goed voor? In twee eerdere afleveringen werden al hints gegeven dat er een confrontatie tussen de aanvoerder van het Lannister-leger en de Ironborn-vloot in aantocht is. Als de oudste zoon van Tywin Lannister nu sterft, heeft HBO ons die scènes - waarin Euron zijn potentieel aanstaande schoonbroer vraagt of Cersei er van houdt als hij een vinger in haar kont steekt - voor niets voorgeschoteld. Dat lijkt onwaarschijnlijk.
Ook is er nog de scène waarin een koninklijke dienstmeid de incestueuze relatie tussen Jaime en Cersei ontdekt. Ook die scène lijkt te verraden dat die verhaallijn, die al loopt sinds de allereerste aflevering van seizoen één, nog een staartje gaat krijgen.
Dus ja: ik zou m'n geld er wel op durven inzetten dat het verhaal van Jaime Lannister nog niet ten einde is. Vermoedelijk zullen de Dothraki hem volgende week maandag uit de rivier vissen, en wordt de Kingslayer een krijgsgevangene van Daenerys. Hoe het daarna verdergaat en of Jaime het gehele zevende seizoen kan volmaken met z'n hoofd nog op z'n nek, dat zullen we wél nog moeten afwachten....
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten