ISIS-koppensneller Jihadi John ontmaskerd: privé-beelden van de massaslachter en zijn posse duiken op

Geen categoriesep 25 2017, 19:00
Voor het eerst kan de wereld de onthoofdingsfan Jihadi John aanschouwen. Deze Britse Syriëganger was verantwoordelijk voor een reeks gefilmde onthoofdingen van Britse en Amerikaanse gijzelaars in de kenmerkende oranje pakken, en was één van de hoofdverantwoordelijken voor het imago van ISIS als een aartswrede terreurorganisatie.
De wereld blijft beven voor Jihadi John. De Brit die Syriëstrijder werd en namens ISIS de meest vreselijke onthoofdingen uitvoerde, kwam om bij een Amerikaans drone-bombardement in 2015. Maar zijn naam en beeltenis zijn ondanks zijn uitschakeling inmiddels niet meer weg te denken bij ISIS: hij verscheen namelijk als beul op verschillende video's die de Syrisch-Irakese terreurorganisatie uitgaf om te bewijzen hoe zeer ze geloven in de gewelddadige jihad. Tenminste drie ontvoerde westerlingen werden in oranje overalls gestoken en zo live op camera vermoord door 'Jihadi John', die in het dagelijkse leven de naam "Mohammed Emwazi" had.
The Telegraph heeft nu echter ook beelden weten te bemachtigen van de ISIS-strijdmakker op het moment dat de HD-propagandacamera's niet draaien. Eén van z'n kornuiten filmt een beetje in de rondte met de camera van zijn mobiel. Deze jongens zijn nietsontziende massamoordenaars, maar ze hangen als een stel jongeren gewoon een beetje rond. Ze drinken water uit een fles en klooien wat aan op hun mobiel. Ze zitten gewoon in een woonkamer of in een lounge, op gemakkelijke banken met een salontafeltje voor zich. Wellicht gewoon van de Ikea.
Dat is wel iets anders dan woestijnzand waarin het bloed druipt van levenloze Amerikanen die zojuist letterlijk een kop kleiner gemaakt zijn door John en zijn vrienden. Geen doeken om het hoofd, maar gewoon trainingspakken. En geen vlijmscherp mes in de hand maar een afgetrapte iPhone.
Het is wat Hannah Arendt zo mooi omschreef als the banality of evil. Jihadi John was uiteindelijk gewoon een grote puber met een smartphone. Een non-valeur en een lapzwans die uit totale verveling maar de Michael Corleone van Syrië heeft gepoogd te worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten