Oud-Tweede Kamerlid: ‘Als China en Amerika losgaan zijn wij overgeleverd aan Rusland’

Markus Rauchenberger (bron: WIkimedia Commons)
Foto: Markus Rauchenberger (bron: WIkimedia Commons)

Dat is levensgevaarlijk. 

Schokkend, maar de Volkskrant heeft zowaar een goed stuk gepubliceerd van iemand die buitenlandse politiek begrijpt: oud-Kamerlid Theo van den Doel.

Terwijl China deze eeuw de VS als grootmacht voorbij stevent en de wereldpolitiek gaat domineren, hebben wij dicht bij huis te maken met een toenemende Russische dreiging. In geval de Amerikaanse strijdkrachten in een mogelijk conflict met China in de Aziatische regio worden ingezet, heeft Rusland vrij spel in Europa.

Nederland kan in elk geval geen enkel tegenwicht bieden. Dat geldt ook voor de EU. De krijgsmacht is door achtereenvolgende kabinetten volledig uitgekleed en kan haar kerntaken niet meer vervullen. De situatie is erger dan in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het wordt hoog tijd dat de politiek de Nederlandse samenleving hierover de waarheid vertelt.

Zo is het precies. De Nederlandse krijgsmacht stelt niets meer voor. Dat is op zich al erg, maar daar komt nog eens bij dat andere Europese landen hun krijgsmachten ook helemaal hebben uitgekleed. Europa kan zichzelf dus helemaal niet verdedigen en is volledig afhankelijk van Amerika. Als dat land druk bezig is met, zeg, een strijd met China staat Europa er écht alleen voor.

Wordt daar ooit iets aan gedaan? Natuurlijk niet. Want het is veel leuker en politiek slimmer om gratis geld weg te geven aan professionele bankzitters dan om in Defensie te investeren.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

31 reacties

 1.   

  Waarom houden de Russen en Chinezen de hand boven de hoofd van de Noord Koreanen. Vanuit Noord Korea kunnen zij Europa en de VS volledig onder controle houden. Daarom!

  1.   

   Precies. Als de invloed van de Verenigde Staten geopolitiek uitwaaiert naar Noord-Korea, hebben de Russen en Chinezen de Amerikanen in hun achtertuin. Dat willen ze niet. De beide wereldmachten willen Noord-Korea kennelijk als een soort buffer handhaven, teneinde die vermaledijde Amerikanen buiten de deur te houden.

   1.   

    Niet om “vermaledijde Amerikanen buiten de deur te houden” maar de macht over de beschaafde wereld te hebben en zelf buitenschot blijven, zij doen toch niets dat zijn de Noord Koreanen.

    1.   

     Ni28, Noord-Korea is geen machtsmiddel. Ik meen dat president Poetin en diens Chinese ambtsgenoot de psychopaat meer als een blok aan het been zien. Echter, mocht de Verenigde Staten danwel Zuid-Korea bezit nemen van Noord-Korea, dan zitten ze met de Amerikaanse invloed aan de grens. Dat willen ze niet, dus moet de psychopaat blijven zitten.

     1.   

      Daar vergist u zich, Noord Korea wordt door beide landen gebruikt al dreiging. Als het een blok aan de been was had China al lang gestopt met haar steun. Het is een dreigmiddel. En de dreiging komt van het noorden en niet het zuiden. Voor het noorden is een vereniging alleen mogelijk onder communistische bewind. En dat wilt Zuid Korea niet en natuurlijk ook de Amerikanen niet.

     2.   

      Ni28, China en Rusland steunen de sancties tegen Noord-Korea. De sancties die opgesteld zijn door de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat ze het onderhand een beetje gehad hebben met de psychopaat.

      Ik ben van mening dat de beude supermachten de VS op een afstand willen houden. Amerika is bondgenoot van Japan, Zuid-Korea. Stel dat het regime in Noord-Korea kantelt en een Amerikaans-gezinde regering komt aan de macht? Dan kunnen de Amerikanen/NAVO daar al hun kernraketten kwijt. Recht voor de achterdeur van China en Rusland.

 2.   

  Volgens Viktor Orban is het verstandig een Europees leger te formeren. Ik zeg niet dat we een Europees leger moeten bouwen, maar wel een intensieve samenwerking wat Defensie betreft neerzetten. We zijn een economische supermacht, dat moet lukken. Voorts kunnen we Macron en May vragen de nucs nog eens op te poetsen.

  Rusland is een grommende beer. China is voor geen cent te vertrouwen en de VS steekt enkel brandhaarden aan, waardoor Europa alle vluchtelingen op haar dak krijgt.

  1.   

   Mocht Viktor dat gezegd hebben dan ben ik het logischerwijs niet met hem eens.
   We hebben de NATO al.
   Ofschoon de NATO de laatste jaren dient als luchtvloot voor Saoedie Arabië (zie Libië)
   Wel geef ik Trump gelijk dat elk lid als de (let op ruwe taal!) sodemieter hun 2% moet invullen.

   Overigens is de kans dat Rusland Europa aanvalt nihil
   En het puur materialistische China is nog nooit een land binnengevallen (muv. Tibet)
   het zou beter zijn de koppen bij elkaar te steken en gezamelijk het gevaar van het islamisme het hoofd te bieden
   Maar elke keer wanneer meneer Trump dat probeert wordt ie door de Deug-MSM afgeschoten.
   Zeer gevaarlijk, al dat oorlogshitsen vanuit de Deug-Media.

   Russen zijn onze broeders, ik ben in mijn hele leven nog geen ‘slechte’ Chinees tegengekomen (een van mijn beste vriendinnen is Chinese) dus laten we ons niet al te van de wijs brengen door de demonisering in de Deug Media.
   Maar dat betekent natuurlijk niet dat je naïef moet zijn.
   Dus netjes 2% van het BBP reserveren.
   De centjes kun je halen door enkele hobbies af te schaffen (zoals bv het afschaffen van onzin studies zoals gender/Identity Politics studies en de subsidietiet dichtknijpen voor mensensmokkelaars zoals Artsen zonder Grenzen)

   1.   

    Rusland of de Verenigde Staten hebben elkaar nooit aangevallen, omdat de Koude Oorlog altijd koud bleeft. Desalniettemin is nirt uit te sluiten dat de Koude Oorlog, die weer in alle hevigheid is losgebarsten, eens gloeiend heet wprdt.

    Trump heeft gelijk als hij zegt dat we ons aan de 2% moeten houden, maar daar zit ook een probleem. West-Europa heeft een hoger NBP dan Zuid-Europa. De defensie-uitgaven van Zuid-Europa zijn dan altijd lager dan die van West-Europa.

    Ik vind dat Europa zich moet verenigen tegen een eventuele Russische/Noord-Koreaanse/Chinese aanval. Zelfs Orban vindt dat.

 3.   

  De enige oplossing voor deze geopolitieke dreiging is een gezamenlijk Europees leger.

  1.   

   K.Dopper@ Volgens onze eigen officieren is een Europees leger geen optie. Elk land die ook zijn eigen belangen op de wereld heeft zal op een gegeven moment zijn soevereine kaart gaan trekken bij bepaalde conflicten of missies waar ze om verschillende redenen niet aan mee willen doen. Bij een conflict tegen Rusland is de NATO als tegengewicht eigenlijk al voldoende. Daarnaast beschikt ons land over 22 B61 atoombommen die alleen onder NATO opdracht gebruikt mogen worden.

 4.   

  Allemaal propaganda praatjes van de MSM om de aandacht af te leiden van de werkelijke problemen, de olifant in de woonkamer die straal wordt genegeerd. Volkomen bizar scenario (VS valt China aan, Rusland valt Europa aan…) van iemand met een rijke fantasie. Terwijl al deze cowboyverhalen totaal niet aan de orde zijn. Maar het past natuurlijk wel weer in het framen van Rusland als de “vijand”. Dus moeten we een sterke EU hebben ! En daarom staat het ook in de Volkskrant ! Echt zielig, wat een poepjournalistiek.

  1.   

   Veel rechtse populisten hebben de smerige dictator Putin hoger zitten dan hun eigen democratisch gekozen bestuurders.
   Daarin herhaalt de geschiedenis zich: de NSB-ers hadden Hitler ook hoger zitten dan de eigen democratisch gekozen bestuurders.
   Het fascisme bevindt zich permanent onder ons.

   1.   

    Putin vergelijken met Hitler is weer zo’n Godwin en beweren dat het “fascisme zich permanent onder ons bevindt” is ook weer zo’n Godwin. Laat die Godwins svp nou eens een keer achterwege, voor de verandering, en kom met een inhoudelijk beargumenteerd verhaal waaruit zou blijken dat Putin vergelijkbaar is met Hitler. Persoonlijk vind ik die vergelijking volkomen bespottelijk, maar ik ben benieuwd ! Voor zover ik weet heeft Putin geen 6 miljoen Joden vergast, maar misschien heb ik iets gemist. Weet je trouwens wat puur fascistisch is ? Dat mensen van Antifa de woning van Baudet hebben besmeurd met verf en kots en poep door zijn brievenbus hebben geduwd. DAT is fascisme. Dat zijn intimidatie technieken die doen denken aan de bruinhemden van Hitler’s SA. Maar daar hoor ik je dan natuurlijk weer niet over. Selectieve verontwaardiging heet dat.

    1.   

     +++++

   2.   

    mmmmmm

 5.   

  2@ Poetin is ook democratisch gekozen alleen hebben wij te veel soorten democratieën.

  1.   

   Ni28@ Ieder land of leider verstaat democratie op een ander manier. ;-)

   1.   

    V Urk, zelfs in Afrika. Wij zijn hier verleerd dingen bij naam te noemen en dan krijg je dat.

  2.   

   Yes Putin did it.

 6.   

  Nou men kan bij wijze van spreken er gif op innemen dat binnenkort stront aan de knikker komt, de Verenigde Staten VS China kan leuk gaan worden, het Amerikaanse financiële stelsel is nu al aardig aan het wankelen, alleen een oorlog kan voor de VS verlichting brengen. Dus de Neocons, wall street, het militaire complex en warmongers lopen zich nu al warm. Naar mijn mening kan Noord-Korea alleen het onderspit delven door een massaal uitgevoerde aanval met tactische nucleaire kernwapens. China en de Russische Federatie houdt vast aan het idee van de strategie dat Noord-Korea een bufferzone moet blijven. De Yankees hebben onlangs een nieuw raketsysteem THAAD gestationeerd nabij de Noord, Zuid Koreaanse grens. Trouwens iedere grootmacht heeft een vijandbeeld nodig, nou Amerika heeft dus Noord-Korea als vijandbeeld, Busch JR: as van het kwaad.

  Koreaanse crisis mag niet worden opgelost.
  http://www.uitpers.be/artikel/2013/04/12/koreaanse-crisis-mag-niet-worden-opgelost/

  1.   

   Zonder vijand gaat de US failliet, geen oorlog is geen inkomsten, is geen macht. En wie er geen macht heeft is kansloos. Dat is de US…..en dat wil de EU ook….

 7.   

  6@ GG, de sancties steunen is een, hand boven het hoofd houden is twee. Bovendien zijn beide landen tegen echte strenge sancties althans tot gisteren. Sanctie’s helpen niet, zegt Poetin zelfs. En of de NAVO hun raketten in Zuid Korea heeft of Noord dat maakt niet zoveel uit. Neen, de Russen en de Chinezen zouden liefst willen dat Zuid Korea opgaat in Noord Korea. Zonder de steun van de VS zou het ook zo gepiept zijn. Deze stand van zaken vinden zij dus prima maar door de tijd heen en druk van de hele wereld kan Kim een lastpost worden. En dan is het ook zo gepiept want die macht heeft China en Rusland wel.

 8.   

  De kosten van de vrijheid is altijd hoog, maar de Amerikanen hebben die prijs altijd betaald. En een pad dat we nooit zullen kiezen is het pad van overgave of onder werping . Geschreven door John F. Kennedy.

 9.   

  “hebben wij dicht bij huis te maken met een toenemende Russische dreiging”

  Hoe lang moeten we dit soort larie nog aanhoren?

  1.   

   Ali Yas is altijd een beetje geïrriteerd als we zijn politieke idool, de dictator Putin, kritisch bespreken.
   De NSB-ers zagen Hitler ook als hun politieke held en vonden het larie als mensen hem als een dreiging zagen.

   Er zit wel systeem in, maar je moet wel opletten.

 10.   

  In 1939 was er ene Dopper, die vond dat je Hitler maar zijn gang moest laten gaan in Rusland en contreien. Op voorwaarden dat toegegeven. Naderhand is nooit meer van de man gehoord. Is ”onze” Dopper een kleinzoon of achterkleinzoon van die oude Dopper? Het zou kunnen. Momenteel leven er in Nederland zo honderd mensen met de achternaam Dopper. Blij zullen ze niet zijn met ”onze” Dopper.

  1.   

   Dopper of Hitler….tis beide duits….Heil Dopper…

 11.   

  eerlijk is eerlijk en het moet van mijn lijf:Namelijk het volgende.
  In Rusland tegeert achter de schermen de comunistische partij.Ze hebben alleen de vlag veranderd,maar de belangrijkste posten worden nog bemand door (ex)communisten.
  In China heerst de communistische partij.
  In Noord Korea heerst de communistische partij.(vereerders van Mao tse Dong).Dus als Noord Korea wordt aangevallen zullen de communistische landen de zijde kiezen van…..?
  Staat er niet?:Dat de weg bereidt zal worden voor de koningen die komen van de opgang der zon?Dat zijn echt millioenen lers.Ze staan beschreven in Joël 2 & 3

  1.   

   Wat bedoel je nu Parestado4? Is het echt eerlijk? Just follow the money…dan kom je er achter wie er het meeste belang hebben bij een nieuwe “kansloze” oorlog.

 12.   

  Rusland en de Sovjet Unie zijn twee verschillende onderwerpen. De etnische Russen hadden het de langste tijd in de Sovjet Unie niet veel te vertellen. Wie indertijd onder het communisme de meeste invloed hadden mag ieder zelf uitvogelen. De etnische Russen, die iets meer dan drie kwart van de bevolking van Rusland vormen, zijn nu beter uit.. Rusland is sterk gedecentraliseerd.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!