Oud-Tweede Kamerlid: 'Als China en Amerika losgaan zijn wij overgeleverd aan Rusland'

Geen categoriesep 07 2017, 13:00
Dat is levensgevaarlijk.
Schokkend, maar de Volkskrant heeft zowaar een goed stuk gepubliceerd van iemand die buitenlandse politiek begrijpt: oud-Kamerlid Theo van den Doel.

Terwijl China deze eeuw de VS als grootmacht voorbij stevent en de wereldpolitiek gaat domineren, hebben wij dicht bij huis te maken met een toenemende Russische dreiging. In geval de Amerikaanse strijdkrachten in een mogelijk conflict met China in de Aziatische regio worden ingezet, heeft Rusland vrij spel in Europa.

Nederland kan in elk geval geen enkel tegenwicht bieden. Dat geldt ook voor de EU. De krijgsmacht is door achtereenvolgende kabinetten volledig uitgekleed en kan haar kerntaken niet meer vervullen. De situatie is erger dan in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het wordt hoog tijd dat de politiek de Nederlandse samenleving hierover de waarheid vertelt.

Zo is het precies. De Nederlandse krijgsmacht stelt niets meer voor. Dat is op zich al erg, maar daar komt nog eens bij dat andere Europese landen hun krijgsmachten ook helemaal hebben uitgekleed. Europa kan zichzelf dus helemaal niet verdedigen en is volledig afhankelijk van Amerika. Als dat land druk bezig is met, zeg, een strijd met China staat Europa er écht alleen voor.
Wordt daar ooit iets aan gedaan? Natuurlijk niet. Want het is veel leuker en politiek slimmer om gratis geld weg te geven aan professionele bankzitters dan om in Defensie te investeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten