Sylvana krijgt haar zin: Rotterdams kunstcentrum zweert naam van 'foute' Hollander af

Geen categoriesep 07 2017, 18:00
Links Nederland maakt maar al te gretig gebruik van de beeldenstorm die op dit moment door de Verenigde Staten trekt.
Oh, wat zullen Sylvana Simons en haar "RACISME!!!"-schreeuwende aanhang smullen van dit nieuws. Nadat in Amerika al maandenlang elke straatsteen omgekeerd wordt om te kijken of er niet toevallig "General Robert E. Lee was here" op de onderkant geschreven staat, raakt ook Nederland in de ban van de jacht op eeuwenoude figuren die door links als 'fout' bestempeld zouden kunnen worden.
Vandaag brengt die linkse manhunt ons naar Rotterdam, een stad die ondanks haar relatief korte geschiedenis toch aardig wat bekende historische Nederlanders heeft voortgebracht. Eén van die figuren die aardig lang in de Maasstad vertoefde, was vice-admiral Witte Corneliszoon de With, één van de grootste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Niet zo gek dan ook dat één van de belangrijkste - en gezelligste - straten van Rotterdam, de Witte de Withstraat, naar deze man vernoemd is.
Dat is echter niet het enige wat van hem terug te vinden is: een kunstencentrum in die straat is ook naar hem vernoemd: kunstcentrum 'Witte de With'. En tsja, met zo'n ultrablanke naam valt het natuurlijk te verwachten dat de linkse kliek die daar gevestigd is ooit eens de kans zou grijpen om ten strijde te trekken tegen iemand die al 350 jaar iets te dood is om zich nog te kunnen verdedigen. Het instituut beweert nu namelijk opeens dat hij betrokken was bij "koloniale uitbuiting" en dat ze de naam gaan afzweren. Ja, hij heeft natuurlijk ongetwijfeld - we hebben het hier over de zeventiende eeuw - meegeholpen aan het creëren en instandhouden van het Nederlandse koloniale rijk. Net zoals ongeveer elke Nederlander destijds deed: als je bij wijze van spreken een landarbeider was die een boom omhakte waar later een vat van werd gemaakt voor in een VOC-schip, hielp je daar indirect ook aan mee. Zullen we dan maar alle namen uit die tijd uit de geschiedenis schrappen?
Nee, natuurlijk niet. Net als in de Verenigde Staten hebben we het hier immers over een gebruik dat, hoe je het ook wendt of keert, 200% geaccepteerd en normaal was destijds. Iedereen - ja, ook Afrikanen - deden mee aan zaken als slavernij. De gouden regel voor dit soort zaken is dan ook: beoordeeld iemand naar de maatstaven van die tijd, en niet die van vandaag, want dan kun je eeuwig blijven doorgaan.
Het trieste is dat deze knetterlinkse trend lastig te stoppen valt: het instituut heeft in principe het recht om haar eigen naam te veranderen om wat voor reden dan ook. Problematisch hieraan is meer dat de straat zelf waarschijnlijk ook ooit omgedoopt zal worden tot iets neutralers, al is het maar omdat de gemeente geen zin heeft in gedoe. En zo gaat het al decennialang in dit land: als je als linkse persoon maar lang genoeg zeurt, dan krijg je vanzelf wel je zin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten