Verrassing! Vorming van Nationale Politie 'ging toch niet helemaal goed', geeft Stef Blok toe

Geen categoriesep 21 2017, 20:00
Nee, écht?
Het afgelopen jaar is het weer eens helemaal misgegaan bij de Nationale Politie, en hebben ze daar bij de politie-elite voor aardig wat schandalen gezorgd. Het begon allemaal toen topcommissaris Erik Akerboom weigerde om nou eens stevig positie in te nemen tégen het toelaten van hoofddoekjes bij de politie: meneer vond het nu geen goed idee, maar kon zich voorstellen dat het er ooit wel van zou komen.
Maar daar stopte het niet: men wil die politie maar al te graag diverser maken, zélfs - en misschien juist wanneer - blijkt dat allochtone agenten significant vaker corrupt blijken dan hun collega's zonder migratieachtergrond. Tel daarbij op dat kritische agenten die het huidige beleid niet toejuichen op vakkundige wijze te ziek om te werken worden verklaard, en je hebt een stevig verziekte werksfeer. Nee, ik zou daar tegenwoordig niet meer snel willen werken.
Een groot deel van het probleem zit bij de politietop: daar zijn tijdens de mega-hervorming, allemaal dankzij het baantjescaroussel, natuurlijk de mensen terechtgekomen die zo weinig mogelijk oog hebben voor de kerntaak van de politie, het veilighouden van Nederland. In die functie hebben ze nogal wat geld 'verspild' - om het netjes uit te drukken - wat inmiddels bekend staat als de 'geldsmijt-affaire'. It's all in the name.
Geloof het of niet, maar Minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok heeft nu zowaar toegegeven dat het inderdaad niet geweldig is gegaan destijds met de omvorming van de vele korpsen tot één landelijk korps:

De ambitie van het tempo was te groot. Het was ook te omvangrijk. Dat is ook de reden dat er een herijking is gekomen.

Omvangrijk is prima, maar het tempo was inderdaad niet bij te benen. Van de ene op de andere dag moesten vele agenten - met uitzondering van de partijbobo's natuurlijk - vrezen voor hun baan en naarstig op zoek naar een plekje voor zichzelf in de nieuwe, nationale politie. Dat dat het smijten van geld, corruptie en andere ongure praktijken aanzwengelt mag dan ook niet als een verrassing komen.
De vraag is: wat gaat Blok hier nu nog aan doen? De enige juiste stap hier is nu om het probleem bij de top aan te pakken: vervang die elite met mensen die volgens een normale, onpartijdige sollicitatieprocedure geselecteerd worden en geen diversiteit of politiek correcte experimenten op de agenda hebben, maar gewoon onze veiligheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten