Wow! Twitter sluit 300.000 terreuraccounts

Geen categoriesep 20 2017, 11:00
Wat zegt het over Twitter dat er zoveel terroristen -- of hun sympathisanten -- op het sociale netwerk zaten?
In de eerste zes maanden van dit jaar heeft Twitter bijna 300.000 accounts afgesloten omdat die toebehoorden aan terroristen of hun sympathisanten. De accounts werden opgespoord door middel van Twitters eigen kunstmatige intelligentie-software die gebruikt wordt om spamaccounts te vinden.
Twitter besloot uiteindelijk om op te treden tegen terreur-accounts na hevige kritiek van Amerikaanse en Europese overheden. Die stelden namelijk dat Twitter terroristen in staat stelde om het netwerk te gebruiken om hun propaganda probleemloos te verspreiden. Die druk werd nog groter na de vreselijke aanslagen in Londen en Manchester toen ISIS-gekkies daadwerkelijk feest vierden op Twitter.
Volgens Twitter werd 95% van de accounts opgespoord door middel van een eigen algoritme. Slechts in 5% van de gevallen werden de accounts gevonden door meldingen van gebruikers of van betaalde reviewers.
Met andere woorden, Twitters AI is veel, veel, veel effectiever dan het inzetten van gewone mensen om dit soort tuig te identificeren.
Opvallend genoeg heeft Twitter 20 procent minder accounts gesloten in de eerste zes maanden van dit jaar dan in de laatste zes maanden van vorig jaar. Volgens Twitter zelf én volgens experts komt dat doordat het bedrijf er steeds vaker in slaagt om terroristen voor eens en altijd van het platform te mieteren. Het gaat er dus niet alleen om om bepaalde accounts te sluiten, waarna de eigenaren een nieuwe, vergelijkbare account kunnen opzetten, maar om ze definitief te bannen.
Een prima ontwikkeling, natuurlijk, maar critici zullen zich nog steeds afvragen waarom Twitter pas iets deed toen Westerse overheden hun buik vol hadden van al die terreuraccounts en actie eisten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten