ISIS-kindterrorist is helemaal klaar met terreur: "Ik wil een normaal leven als een normaal mens"

Geen categorieokt 30 2017, 9:00
De 14-jarige Mohammed weet niet hoeveel mensen hij gedood heeft.
Mohammed was één van de zogenaamde "welpen van het kalifaat": kinderen die door ISIS geïndoctrineerd worden met het radicaal-islamistische gedachtegoed van de terreurgroep en die vervolgens ingezet worden als soldaten/terroristen. Mohammed zelf heeft behoorlijk wat afgevochten. Veel van zijn vriendjes hebben zelfmoordmissies uitgevoerd.
Nu dat het extremistische nepkalifaat van ISIS nagenoeg vernietigd is kan Mohammed zich losmaken van de knettergekke ideologie van die haatgroep. In gesprek met het Belgische VTM Nieuws doet hij zijn verhaal, legt hij uit wat hij heeft meegemaakt, en vertelt hij wat hij nú wil doen; als 14-jarige ex-terrorist.
Eerst werd Mohammed maar liefst anderhalf jaar getraind door de terroristische organisatie. "Op dat moment werd ik een echte jihadist. Ik werd echt deel van hen, van ISIS," zegt hij daarover. Hoeveel mensen hij gedood heeft? De jongen heeft geen idee:

"Ik weet niet hoeveel mensen ik met mijn wapen doodde. Mijn wapen was een kalasjnikov. Ik kon mijn hoofd niet omhoog steken om te kijken want dan zou ik een kogel in mijn hoofd krijgen. Je schoot gewoon zo veel je kon."

Ook vertelt hij dat hoewel hij en zijn vrienden vaak gevraagd werden door ISIS om deel te nemen aan executies en zelfs om zelfmoordmissies uit te voeren weigerde hij dat -- zegt hij, of het klopt weten we niet. Hij legt uit:

"Ik was op zoek naar de juiste weg. Maar ik wist niet meer wat juist of fout was. Een auto nemen en jezelf opblazen, is dat juist of fout? Vrouwen en kinderen doden, is dat goed of slecht? Ik zocht naar de juiste weg en ik ben blij dat ik niet heb meegedaan."

De jongen zit nu in een heropvoedingsinstelling waar experts hun best doen om de hatelijke ideologie die ISIS in deze jongen gegoten heeft toen hij nog heel erg klein was eruit te halen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten