Kijken: sommige Spaanse agenten kozen er juist voor om Catalaanse burgers te beschermen

Geen categorieokt 02 2017, 15:00
Het laatste woord over het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in Spanje is nog niet gesproken, en vermoedelijk ook nog niet over deze agenten. Terwijl hun collega's illegale stemlokalen binnenvielen om de boel daar hardhandig te ontruimen, ontfermden deze mannen zich over de Catalaanse bevolking.
De wereld is momenteel in de ban van Catalonië. Gisteren vond er een referendum plaats in de afvallige Spaanse regio, waarin de inwoners van het gebied uiteindelijk voor onafhankelijkheid gestemd hebben. Spanje probeerde de stembusgang te verhinderen, door tot de tanden bewapende politieagenten stembureaus te laten bestormen. Het mislukte: uiteindelijk heeft 57% van de Cataloniërs gewoon z'n stem kunnen uitbrengen.
Maar niet alle agenten in het gebied blijken gevochten te hebben tegen de pro-referendumzijde van het gebied. Er duiken nu video's op van politie-agenten die overwinningsfeestjes van seperatisten bewaken. Ze zorgen ervoor dat hun collega's of pro-Spaanse actievoerders ze niet konden verstoren:
De video verscheen eerder al bij de NOS, die er op wijst dat het optreden van de mannen niet geheel risicovrij was. Dat wil zeggen: ze hebben hun carrière op het spel gezet om burgers te beschermen: "Dit kan gevolgen voor ze hebben omdat ze tegen de Spaanse regering ingaan." Het gebaar van de mannen werd royaal gewaardeerd: zichtbaar geëmotioneerd werden ze omhelst door de Catalaanse burgerbevolking.
Wat er verder ook moge gebeuren en aan welke kant van dit conflict je ook staat: het gedrag van deze mannen is op z'n minst moedig te noemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten