Laatste loodjes voor sleepwetreferendum: nog 20.000 handtekeningen, en we mogen straks stemmen!

Geen categorieokt 08 2017, 14:00
Het ministerie van binnenlandse zaken mag de stembussen alvast van zolder gaan halen: er lijkt er op dat we begin volgend jaar naar de stembus mogen om ons zegje te doen over de zogenaamde 'sleepwet', die de bevoegdheden van inlichtingendiensten om ons online af te luisteren flink vergroot.
https://twitter.com/Datagraver/status/916948881195393024
Voor het groepje Amsterdamse studenten dat een referendumaanvraag over de zogeheten Sleepwet begon ziet het er zonnig uit: hun actie lijkt effect te sorteren, want vanochtend stonden er maar liefst 277.000 handtekeningen op de digitale teller. Er zijn er zo'n 300.000 nodig tegen maandag 16 oktober, en wanneer het verzamelen daarvan lukt is de Rijksoverheid verplicht om een referendum uit te schrijven over de zogeheten 'Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten'. Deze herziene wet wil diensten als de AIVD en de MVD meer bevoegdheden geven om burgers via internet af te luisteren - iets wat privacy-experts een zorgelijke ontwikkeling vinden.
Hoe dan ook leek een referendum over deze ingrijpende verandering tot voor kort een hopeloze zaak. Dat de initiatiefnemers van het referendum zich nu alsnog gelukkig lijken te mogen prijzen met een stembusgang, is namelijk iets dat pas in de afgelopen dagen duidelijk werd. Op 18 september lagen de studenten nog zwaar achter op schema, en leek het floppen van de aanvraag slechts een kwestie van tijd.
Maar nadat afgelopen zondag de invloedrijke talkshowhost Arjen Lubach zich echter een warm voorstander van het referendum toonde, begon het aantal krabbels significant omhoog te schieten. Een week geleden waren het er namelijk nog krap 100.000, maar drie dagen later gaf de teller al 200.000 aan. Nu zijn het er zelfs bijna drie keer zoveel, met de finish in zicht.
https://twitter.com/TimEngelbart/status/914594726795513856
Men heeft nog tot en met 16 oktober om tot de 300.000 handtekeningen te komen: een doel dat haalbaar lijkt. Wel is het verstandig als de aanvragers zorgen dat er uiteindelijk minstens zo'n 325.000 zullen liggen: een deel van de handtekeningen zal immers onherroepelijk worden afgekeurd omdat ze niet afkomstig zijn van echte personen, formulieren onjuist zijn ondertekend of mensen die het Nederlandse stemrecht niet bezitten hun krabbel hebben gezet.
Succes met de laatste loodjes!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten