‘Liefde tussen coalitiepartijen Rutte III moet nog groeien.’ Nou, plan de volgende verkiezingen maar alvast in!

rutte-pechtold
Foto: Mark Rutte en Alexander Pechtold bij een debat afgelopen maart. Bron: Screenshot NOS.

Over enkele dagen wordt het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gepresenteerd. Maar er is vrijwel niemand te vinden die er écht enthousiast over is.

De laatste puntjes worden op de i gezet, maar nog steeds is niemand er écht blij mee: Rutte III. Iedereen had liever een andere combinatie gezien – welke combinatie dan, verschilt per partij – inclusief de kiezer. Een paradox van jewelste, want diezelfde kiezer maakte dit eerste vierpartijenkabinet sinds het kabinet-Den Uyl ook tot noodzaak gezien de verkiezingsuitslag.

Wie door de analyses bladert, merkt dan ook niet veel meer dan een soort plichtsbesef. Nederland moet nu eenmaal eens een kabinet gaan krijgen, dus dan maar deze combinatie van liberalen, sociaal-liberalen, christen-democraten en gereformeerden-light. Elk van de vier partijen had liever een andere combinatie gezien, maar elk van de vier moet het er maar gewoon mee doen. De koek is gewoon even op, wat betreft een zelden zo verdeelde Nederlandse kiezer.

Nu.nl omschrijft het nog positief, als een uitdaging. Er is geen liefde, aldus het nieuwsmedium in een analyse, maar die kan wel nog groeien:

Profiel kabinet Rutte III: Verstandshuwelijk waarin de liefde moet groeien

Nog even en Nederland heeft eindelijk weer een kabinet. Maandag worden de puntjes op de i gezet en gaat het concept-regeerakkoord naar de fracties. Ruim een half jaar na de verkiezingen is het een huwelijk geworden tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Een verstandshuwelijk, omdat er simpelweg geen andere coalities mogelijk zijn.  […] Het proces van eliminatie tijdens formatie heeft dat wel aangetoond. De vier partijen zijn op elkaar aangewezen in dit verstandshuwelijk. Nu maar eens zien of de liefde kan groeien.”

Liefde? In de politiek? Tussen partijen die kriskras over het spectrum in de Tweede Kamer verdeeld zijn? Dat is wel een heel wanhopige vorm van wensdenken.

Nee. Aartscynicus dat ik ben zie ik dit niet zo snel uitbloeien tot een nog jaren geroemd succeskabinet. Men heeft in de formatie al enkele opstootjes gehad, en dat is geen positieve voorbode voor de duur van het derde kabinet van Mark Rutte. Hoe lang het echt gaat duren, zal aan de betrokken politici liggen.

In principe mogen wij als kiezers in maart 2020 er ons zegje over doen in de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Maar wat ik je brom: die datum gaat vermoedelijk enkele jaren naar voren worden gehaald. Rutte III is een project gedoemd om vroeger of later te mislukken.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

25 reacties

 1.   

  Ik denk dat het geen stand kan gaan houden. 4 is gewoon teveel om er echt uit te komen. We gaan het zien hopelijk kan er bij de volgende verkiezing gewoon met 2 partijen een regering gevormd worden ipv 4.

  1.   

   Eh welke 2 partijen halen samen 76 zetels.

   1.   

    Precies dat gaat een probleem worden. Ik denk dat het met 3 al moeilijk word en met 4 onhaalbaar daar er teveel water bij de wijn gedaan moet worden. Er zal een ander kiessysteem moeten komen om een werkbare regering te kunnen creeeren , hoe weet ik niet.

   1.   

    Dat het wapen verbod goed helpt zien we in Nederland. Je ziet dat de bijna dagelijks criminelen moorden en overvallen allemaal met een pijl en boog worden gedaan in Nederland.

 2.   

  Je ziet het in veel landen landen van Noord/West Europa en ook in de VS…………..een versnipperd politiek landschap.

  Daarbij spelen onderwerpen als onvrede met de (illegale) massa immigratie , islam en integratie een belangrijke rol.

  Maar de politieke elite en hun vriendjes in de media lopen vaak om deze onderwerpen heen en benoemen het meestal maar halfslachtig waardoor de kloof tussen kiezers en politieke elite ( en hun vriendjes in de media) groot is en blijft.

  1.   

   Misschien moet je zo partij als de SP verbieden. Zitten al tientallen jaren in de kamer, lopen steeds weg voor verantwoording en ze zijn alleen maar bezig om hun clubkas te vullen.Ze benoemen een hoop maar ze hebben al die jaren verrek weinig tot niets gedaan.
   Ook de drempel verhogen minder als 5% weg wezen uit de kamer.

   1.   

    Wel ja, laten we politieke partijen gaan verbieden.

    Misschien moeten we op dit blog verbieden dat elke simpele ziel hier mag komen poepen.

    1.   

     Ja wat zullen ze uw en mijn mening gaan missen.

    2.   

     Nou zeg wat een rare rectie vanuit de linkse hoek heeft men vaak het idee om rechtse partijen te verbieden.
     En als je kijkt hoe men met bv de PVV omgaat afgelopen jaren in de kamer en met de formatie van een nieuw kabinet dan is dat het zelfde toch als verbieden .Nog erger het is schijnheilig.

     1.   

      Welke linkse partij of politicus bepleitte het verbieden van partijen?

     2.   

      Ik heb over de linkse hoek Dopper.
      Niet over een partij of een politici.

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/02/linkse-krant-draait-door-de-pvv-moet-verboden-worden/

      Veder is het door de linkse partij PVDA om elk voorstel van de PVV afgelopen jaren in kamer weg te stemmen al waren ze er mee eens niets iets ander dan gelijk te stellen als verbieden.
      Nu moet ik even na het toilet even een Doppertje weg leggen

    3.   

     Mag het ook plassen zijn dat lukt nog wel een paar keer per dag maar poepen.

     1.   

      Iets vaker chinees eten dan lukt dat poepen wel. Of u gaat naar de meest smerige shoarmatent uit de omgeving. Ik garandeer u succes verzekerd.

 3.   

  In Londen had een auto een te lage suikerspiegel de zwarte Arabische chauffeur kon er niets aan doen.

  1.   

   In Londen had een auto een te lage suikerspiegel.
   De zwarte Arabische chauffeur kon er niets aan doen.
   .
   Volkomen terechte conclusie.
   Automonteur en garage zijn verantwoordelijk, niet de chauffeur.

   1.   

    Dat zeg ik toch Dopper. Ga jij nu mijn juiste conclusie herhalen hier.

 4.   

  Dit kabinet zal geen lang leven beschoren zijn, voorspel ik.
  Er zijn een aantal voorstellen uitgelekt waar ik niet blij van word.
  Worden er spelletjes gespeeld door Ruttte b.v?

  * de langdurige onderhandelingen geven aan dat vertrouwen minimaal is;
  * Rutte laat expres naar de media stukken lekken. Hij is de verrader.Dat is om zijn eigen positie te waarborgen en te kijken hoe het publieke op zijn proef balonnen reageert.
  DE bekende tactiek van jokkebrokken zoals hij is;
  * Rutte schendt zijn verkiezingsbelofte voor de verkiezingen, om de hypotheek rente onaangetast te laten. Jokkebrok! Hij heeft eerst veel mensen hun hypotheek laten aflossen, omdat dit beter was, nu straft hij ze door het huurwaardeforfait
  ( een tollenaars belasting en de meest irrieeele belasting die er bestaat ) volledig bij je inkomen op te tellen. Echt een schandalige maatregel.
  Een overheid moet betrouwbaar zijn. Rutte is dit niet.
  * Rutte en zijn voorlichters blijken macho figuren te zijn, die vvd kamerleden controleren op alles wat zij zeggen en doen. Kamerlid zijn van de VVD stelt niks meer voor, volgens oud vvd kamerleden. Je mag je kop houden, 7000 euro per maand opstrijken en verder niks.
  * Er mogen dit jaar weer 37.000 vluchtelingen komen. De kosten ervan zijn gigantische op komen bij uw en mijn portemonee terecht.
  * Over de ouderen wordt niet gesproken. ~Net zoals zovelen, moeten kinderen vaak bijspringen om de kwaliteit van hun leven te waarborgen.
  Rutte heeft niks met ouderen, vrijgezelle op macht beluste man, heeft geen vrouw, geen gezin en weet niet wat het is om van een klein pensioen rond te moeten komen.
  * We worden monddood gemaakt door het afschaffen van en bindend referendum.
  Van ons parlementaire stelsel klopt niks meer, teveel partijen, te veel corruptie, teveel nepotisme ( hoe kan iemand zoals Kleinsma nog een topbaan als CvdK in Drente krijgen, terwijl ze politiek helemaal niks, maar dan ook niet gepresteerd heeft en voor de mensen in het land slechte besluiten nam? Kartelvorming ~?
  Stem dus maar weer op Rutte tzt !!

  Regering Rutte 3, met slechts een stem in meerderheid, wordt een leugenachtig, ruziemakend, ook voor het land slecht kabinet.
  Rutte zal ons volgende week weer als een marktkoopman, met die altijd schijnheilige glimlach, zijn waardeloze producten aanprijzen!

  1.   

   Hij betaald toch wel ”kostgeld’ aan zijn mammie?

 5.   

  De verdeeldheid van de kiezer zal met deze nieuwe kabinet alleen maar groeien. De kiezers lopen weer weg van hun oorspronkelijke keuze omdat de partijen nog meer van het eigen ik gaan inleveren. Hoe meer partijen hoe meer verdeeldheid. Met name de VVD gaat dit goed merken maar wat kan het Rutte schelen, hij zit toch binnenkort in Brussel mevrouw Merkel verder te bedienen. Bij de CU zit ook verdeeldheid aan tafel met Voordewind die als ie niet christelijk was liefst bij de GL zou zitten. De CDA die weer helpt de ouderen te pakken zal moeten nadenken of dit nog zo christelijk en fair is. Daar liep ooit Wilders voor weg, weet u nog? En Pechtold, die wordt de oorzaak van de vervroegde verkiezingen, daar is D66 goed in. Het enige waar zij goed in zijn.

 6.   

  8@ De simpele ziel Dopper doet hier een voorstel om eigen diarree op te ruimen.

 7.   

  Dit zal de kortste periode zijn dat een kabinet zit.
  Over korte tijd verdwijnt die gladjanus van een Rutte naan een baan in Brussel, en dan is het snel afgelopen, deze man is zeer sluwe, hij kan hier niets meer winnen!

 8.   

  Dat ze met z´n allen na de Sinterklaas viering met faillissement zijn gegaan.

 9.   

  Ik heb thans vertrouwen in Rutte dat hij de boel bij elkaar houdt: daar is hij namelijk goed in. En we zitten niet in de politiek om vriendjes te worden, maar om het land te regeren.

 10.   

  D66 en De Christen unie is gelijk water en olie, is nog nimmer samen gesmolten, en een kwestie van tijd en D66 draait de Christen unie een oor aan.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!