Nederland is een supermarkt voor de constructie van massavernietingswapens

Geen categorieokt 27 2017, 15:00
Dit is niet zomaar een vage mening over Nederland gebaseerd op noppes, dit heeft de militaire inlichtingendienst (MIVD) verteld. Vandaag vertelt de kersverse Minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, dat die zorgen ook nog eens terecht zijn. Nederland, een supermarkt voor massavernietigingswapens.

Directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD, generaal-majoor Onno Eichelsheim, waarschuwde onlangs dat ons land 'bijna een supermarkt' is voor landen die dit soort wapens ontwikkelen. Bedrijven zijn zich volgens hem vaak niet voldoende bewust van de risico's dat landen in Nederland aan materialen en kennis proberen te komen.

Dit bericht kunt u dus gaan onthouden op het moment dat u andere nieuwsberichten ziet over landen met massavernietigingswapens. Nederland heeft altijd al gewisseld tussen de rol van pastoor en de rol van de koopman. Moraliteit versus economische vooruitgang. Handelsgeest toch? Enfin, het betekent natuurlijk niet dat Nederland een beleid heeft dat dit soort ding stimuleert, maar dat er niet nagedacht wordt over de motieven van de koper, dat lijkt mij nogal naïef.
Dit is blijkbaar een onderwerp waar we serieus over moeten nadenken en ook aan de consequenties die hier aan vast zitten. Het lijkt nu nogal vaag en een ver-van-je-bed-show, maar het is vooral niet de bedoeling dat Nederland direct of indirect faciliteert in de productie van dit soort wapens. Een gevaar voor de eigen nationale veiligheid.
Het rapport zette onder andere dit uiteen:

"In een aantal gevallen hebben de diensten aanwijzingen ontvangen over gebruik van Nederlandse technologie in programma’s voor massavernietigingswapens of overbrengingsmiddelen in Iran, Pakistan en Syrië", schrijven demissionaire ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Klaas Dijkhoff (Defensie).

We moeten veel beter nagaan, ook in de private sector, waar dit soort onderdelen en elementen voor gebruikt worden. Daarbij moet de controle ook goed genoeg zijn vanuit de overheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten