Nieuwe Commandant der Strijdkrachten wil het leger weer in haar volle eer herstellen

Geen categorieokt 14 2017, 15:00
Vertrouwen van het defensiepersoneel terugwinnen, vertrouwen van de politiek terugwinnen en vertrouwen van de samenleving terugwinnen. Dat zijn de kerndoelen van de nieuwe Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer.
Dat klinkt als een heel mooi plan, maar in het interview komt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten niet heel erg overtuigd over. De kans is natuurlijk groot dat die nog moet wennen aan interviews afgeven, dus dat zien we door de vingers. Daarnaast, wie kan hem ongelijk geven als het enthousiasme er niet helemaal van af straalt. Het is een ongelooflijk uitdagend plan, zeker met de politiek die niet goed meewerkt.
De ongelukken op een oefenbaan en in Mali hebben grote deuken gemaakt in het vertrouwen van het Defensiepersoneel. Voormalig Minister van Defensie, Jeanine Hennis, moest zelfs aftreden. Toch is het niet volledig haar fout. De politiek heeft jarenlang alleen maar bezuinigd op Defensie en er was geen politieke wil om weer te investeren in Defensie.
De nieuwe regering meer anderhalf miljard investeren in Defensie, toch is er het dubbele nodig om het leger strijdvaardig te maken en in haar volle eer te herstellen. Bauer krijgt het daardoor nog heel moeilijk om alles weer terug naar het oude te brengen en een volwaardig leger op te zetten. De politiek zou van haar grove fouten moeten leren en Defensie het budget geven wat het nodig heeft, anders zitten we over een aantal jaar weer met een crisis bij Defensie en doet iedereen alsof ze het niet zagen aankomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten