Schokkend: 1 op de 5 topbestuurders in de zorg verdient boven de norm

Geen categorieokt 23 2017, 20:00
Daar gaan we weer.
Ja hoor, het is weer eens raak. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat maar liefst één op de vijf topbestuurders in de zorg meer verdienen dan de norm. Vanaf dit jaar moeten dit soort types hun salaris afbouwen.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek tientallen jaarverslagen en alle formulieren waarmee bestuurders in de zorg hun salaris opgeven. Van 92 procent van de onderzochte zorgbestuurders was bekend in welke categorie ze vallen en welke norm voor hen geldt. Van deze bestuurders verdiende 21 procent boven de norm.

Samen kregen de vijftig best verdienende bestuurders vorig jaar maar liefst 13 miljoen euro loon. Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen was vorig jaar de grootste verdiener van allemaal: hij mocht 310.706 euro mee naar huis nemen. Maar hij was niet de enige die bakken met geld verdiende. Kijk maar naar Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis (309.080 euro) en Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis (308.075 euro). De top drie ligt dus ongelooflijk dicht bij elkaar. Je zou bijna denken dat ze het er om doen.
Deze bestuurders zullen de komende jaren flink de broekriem moeten aanhalen. Het maximale bedrag dat zij mogen verdienen is namelijk het salaris van een minister. In 2016 was dat 179.000 euro. Voor de gemiddelde Nederlander is dat nog altijd een enorm bedrag, maar voor deze graaiers is het natuurlijk een doekje voor het bloeden.
Oh ja, en bestuurders van kleine zorginstellingen zullen genoegen moeten nemen met 98.000 euro. De zorginstellingen zijn namelijk ingedeeld in vijf categorieën. Hoe groter hoe meer de bestuurders mogen 'verdienen.'
De politiek besloot in 2013 al dat de salarissen in de zorg omlaag moesten. Van 2013 tot 2017 kregen zorginstellingen vervolgens de tijd om hun bestuurders aan dat idee te "laten wennen," en mogelijk al wat af te bouwen. Hoe ze die tijd gebruikt hebben, vraag je? Nou, ze zijn hun bestuurders juist fors meer gaan betalen, aldus RTL Nieuws.
Schokkend? Nee, helemaal niet. Dit kon een blinde nog zien aankomen. De enigen die niet begrijpen hoe het werkt in de echte wereld zijn de clowns in Den Haag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten