VIDEO YouTube beschuldigd van racisme: zet leeftijdsgrens op video van Afrikaanse halfnaakte rietdans

Geen categorie•okt 14 2017, 17:00
Racisme, seksisme, culturele ontkenning, alles! Ophef over de leeftijdsrestricties op een filmpje van een Afrikaanse rietdans waarbij dames met ontbloot bovenlichaam ronddansen. Op dit moment heeft YouTube de restricties opgeheven en het filmpje erkend als 'cultureel relevant'.
Dat krijg je natuurlijk als je een globaal platform bent en probeert bepaalde normen en waarden te institutionaliseren in het beleid. De restricties zijn gebaseerd op bepaalde normen en waarden, in dit geval de Westerse normen en waarden. We vinden dat kinderen dit soort seksueel getinte beelden niet zouden moeten zien. Dat is ongepast en ongeciviliseerd.
Andere culturen hebben daar weer een andere mening over en daardoor krijg je problemen. Als commerciële partij heb je in principe een winstoogmerk en niet een moralistisch kader. Dat verschilt natuurlijk per land dus daar pas je je als bedrijf gewoon aan. In dit geval zie je in het klein wat voor problemen het kan opleveren als je een globaal platform heb, dan krijg je strijd tussen normen en waarden, tussen culturen.
Wat moet Youtube nu doen? Wanneer is iets 'cultureel relevant'? Wie bepaalt dat? Het relativisme in moraliteit is een symptoom die we nu zien bij Youtube, maar het is ook een voorbode voor elke poging om in elke vorm culturen te verenigen en naast elkaar te laten bestaan in hetzelfde kader.
https://www.youtube.com/watch?v=Cm08iOf2aAI
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten