Betonschaar-criminelen worden niet vervolgd voor homohaat

Geen categorienov 24 2017, 15:00
Kunt u zich nog die actie herinneren waarbij veel mensen hand in hand liepen tegen homogeweld? Nee, dan niet geweld gepleegd door homo's, maar tegen homo's. Pechtold met Koolmees hand in hand over het überveilige Binnenhof? Dat soort beelden vergeet men niet snel, maar het is een actie geweest naar aanleiding van geweld tegen een aantal homo's uit Arnhem met een betonschaar.
Het blijkt nu dat er wel sprake is van openlijke geweldpleging, maar niet van 'homohaat', aldus het Openbaar Ministerie. Het werd vrij duidelijk dat het wil ging om homohaat en dat heeft het koppel ook duidelijk aangegeven, maar het valt blijkbaar niet te bewijzen dat het ook daadwerkelijk om homohaat gaat.

Raadsman Sidney Smeets van het echtpaar Vernes-Sewratan noemt de tenlastelegging teleurstellend. ,,Naar mijn mening had homofobie of discriminatie op gebied van seksuele geaardheid bewezen kunnen worden’’, zegt Smeets. ,,Mijn cliënten hebben meteen verklaard dat het ging om homohaat en zijn altijd bij hun standpunt gebleven. De verdachten kwamen elke keer met een ander verhaal. Hoe geloofwaardig is dat?’’

Natuurlijk, het is erg moeilijk om de motieven te achterhalen en te bewijzen als het een welles-nietes spelletje wordt tussen de verdachten en de slachtoffers. Dat maakt het juist zo frustrerend, want het moet dus gefilmd zijn of er moeten omstanders zijn die het hele in incident hebben gadegeslagen.
Nationale en ook internationale commotie omtrent deze gebeurtenis met de betonschaar, maar uiteindelijk misschien niet de veroordeling die het geval verdient. Op het moment dat dit soort incidenten niet worden aangepakt zoals het zou moeten, geven we niet de steun en de veiligheid die lesbiennes en homofielen verdienen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten