Britten breken de gouden regel: betalen 450 miljoen losgeld aan schurkenstaat Iran voor vrijlating Britse vrouw

Geen categorienov 16 2017, 16:00
Als we berichten van The Telegraph mogen geloven, mag de Britse belastingbetaler binnenkort 400 miljoen pond - zo'n 450 miljoen euro - aftikken, om het direct door te sturen naar het wrede ayatollahregime in Iran.
Bij ontvoeringen - of het nou door criminelen, terroristen of ander gespuis is - bestaat er één gouden regel: betaal nooit, maar dan ook nooit losgeld. Vooral bij terroristen is dit essentieel. Immers: als je terreurzaaiers wél betaalt, geef je hen of enige wannabe-terroristen alleen maar meer redenen om nóg meer onschuldigen te ontvoeren. Want: waarom niet, als je daarmee kunt krijgen wat je wilt?
Helaas lijkt de Britse regering zich daar nu weinig van aan te trekken. De Britse krant The Telegraph meldt dat de regering bereid is om maar liefst 450 miljoen euro richting Iran te sturen, in ruil voor de vrijlating van Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Wat context: deze Brits-Iraanse vrouw werd eind vorig jaar opgepakt toen ze in Iran was voor een familiebezoek. Het regime van haatbaard ayatollah Ali Khamenei, de onbetwiste echte leider van Iran, noemt haar een Britse spion en weigert haar nog steeds te laten gaan. In dit soort gevallen betekent dat meestal dat een land iets wil van andere landen, en deze keer lijkt daar nog eens gehoor aan gegeven te worden ook.
Hoe belachelijk dat is, lijkt de regering van de aardig incompetente Theresa May zich zelf ook wel te realiseren. Losgeld betalen aan één van de grootste schurkenstaten ter wereld - eentje die meerdere sjiitische terreurbewegingen, zoals Hezbollah, sterk ondersteunt - komt vast niet goed aan bij de Britse belastingbetaler. Daarom hebben ze het verpakt als 'betaling voor een oude wapendeal'. In de jaren '70 zouden de twee landen een deal met elkaar hebben gesloten ter waarde van 450 miljoen eurootjes. Doordat de Iraniërs echter steeds radicaler werden, peinsden de Britten er - terecht - niet over om die som ook echt over te maken. Die tegoeden zouden ze nu bereid zijn te bevriezen, als Zaghari-Ratcliffe vrij komt. Eigenlijk wordt er dus niets betaald, omdat ze toch al recht op het geld hadden. Túúrlijk joh, geloof je het zelf?
Mocht er binnenkort inderdaad zo'n megabedrag van de Britse naar de Iraanse staatskas vloeien, dan is dat een duidelijke overwinning voor een moordlustig regime dat nergens voor terugdeinst. Kijk dus maar uit als je binnenkort die kant op gaat: je weet maar nooit of ze er plotseling een onbetaalde lading handelswaar uit de 17e eeuw bij halen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten