Dankzij jarenlange defensiebezuinigingen: 'NAVO sinds einde Koude Oorlog niet zo zwak geweest als nu'. Fijn!

Geen categorienov 10 2017, 8:00
Voelt u zich ook zo veilig? Nou mooi, want dat komt vast door de NAVO. Het internationale militaire bondgenootschap stond er sinds 1992 nog nooit zo slecht voor, aldus een analyse van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Rusland kan buurlanden invallen, en het zal de NAVO dan een flinke tijd kosten om te reageren.
Jarenlang hebben Europese machtshebbers bezuinigd op hun nationale veiligheidsapparaten. Legereenheden werden ontbonden, kennis en expertise vergingen en de staande troepenmacht slonk met het jaar. Want toen de Muur viel en de Sovjet-Unie zichzelf ontbond was al het kwaad uit de wereld, nietwaar? We gingen richting de 'end of history': alle landen ter wereld zouden democratische rechtsstaten worden en dus werden legers overbodig.
Juist ja, aldus het gevaarlijke westerse wensdenken uit de jaren '90 en zelfs daarna nog. Inmiddels zijn we erachter dat het paradijs op aarde niet aan het naderen is, maar uit een naïef geloof erin hebben we wel onze belangrijkste internationale beveiliging tegen militaire rottigheid - de NAVO - tot op het bot uitgekleed. Die NAVO is nu dus niet bestand tegen externe dreigingen, zoals een Rusland dat nog altijd likkebaardend naar de Baltische staten kijkt. Lees en huiver:

"De NAVO stond er sinds de Koude Oorlog niet zo slecht voor als nu. De veiligheidsrisico's waren sinds het einde van dit conflict niet zo groot. Dat staat in het rapport De toekomst van de NAVO en de veiligheid van Europa van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

De AIV constateert ook dat Baltische staten als Estland en Letland zwak zijn en gemakkelijk in te nemen zijn door Rusland. Op de lange termijn zal Rusland het niet winnen van de NAVO, maar het land kan wel snel een 'zeer grote troepenmacht samenstellen'."

Daar word je natuurlijk niet vrolijk van, maar nog pessimistischer wordt een mens van het feit dat zelfs de AIV nu een "oplossing" biedt in het zoeken van de "dialoog" met Rusland. Door te praten met een land geleid door een manipulatieve ex-KGB-spion kan je dreigingen wegnemen en de orde herstellen, aldus de Adviesraad. Juist ja: Rusland als land dat voor rede vatbaar is en bereid zich te schikken naar alleszins redelijke wensen uit het Westen: dat zou echt de allereerste keer zijn, zeker onder het oorlogszuchtige bewind van born again-sovjetleider Vladimir Poetin.
Nee, de enige manier om de NAVO weer effectief te maken is door Defensie weer serieus te nemen. Schrap bezuinigingen, stop de opheffing van legeronderdelen en durf de militaire aanwezigheid weer uit te bouwen. Ja, dat zal een duit kosten, maar het is ook de enige manier om van de NAVO weer de sterkste militaire speler ter wereld te kunnen maken. Nu - niet in de laatste plaats door Rusland - de aardbol steeds onveiliger wordt is dat echt geen overbodige luxe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten