Gelukkig: komende jaren gaat de AOW-leeftijd niet omlaag

Geen categorienov 11 2017, 21:00
De PVV, SP, en het FNV willen het al jaren: een lagere AOW-leeftijd. De kreten, welbekend: AOW terug naar 65! Het is een diepe wens naar een nostalgisch systeem dat werd beloofd door politici zo veel jaren geleden. Een toekomstbeeld waarbij ouderen vanaf hun 65ste een zorgeloos leven konden leiden, maar waarbij niet werd nagedacht over de toekomstige kosten.

Koolmees heeft dat gisteren gezegd nadat de FNV in een brandbrief vroeg de AOW-leeftijd te bevriezen op 65 jaar en 9 maanden. Niet realistisch, aldus de minister. ,,Ik wil de AOW bereikbaar en betaalbaar houden voor iedereen. Voor huidige en toekomstige generaties."

Elke keer is het weer hetzelfde bij de verkiezingen. Een aantal partijen wil dan dat de pensioenleeftijd weer teruggedraaid wordt naar 65 en nu heeft de vakbond FNV een 'brandbrief' gestuurd om ervoor te zorgen dat de leeftijd waarbij je AOW kan krijgen niet hoger wordt dan 65 jaar en 9 maanden. Zelfs die economisch-conservatieve partij in het sociale netwerk van Nederland kan niet meer meegaan met de 65 jaar.
Gelukkig heeft minister Koolmees aangegeven dat de komende jaren de AOW-leeftijd niet verlaagd gaat worden. De PVV'ers en SP'ers worden hierbij teleurgesteld, maar zij moeten ook begrijpen dat dat systeem niet meer houdbaar is. De glorieuze dagen waarbij mensen vroeg met pensioen konden zijn voorbij. Ze hebben gelijk dat ze teleurgesteld zijn, want die politici die het systeem hebben opgesteld hebben nooit aangegeven dat het eventueel in de toekomst kan veranderen. Door de vergrijzing zijn er steeds minder mensen die verhoudingsgewijs kunnen betalen voor een gepensioneerde.
Dit betekent dat het collectieve pensioensysteem niet houdbaar meer is en anders iedereen met de gebakken peren komt te zitten. We moeten naar een ander systeem, duurzamer, en persoonlijker. We kunnen dit niet meer collectief bekostigen, want anders worden de kosten steeds hoger en hoger tot het onhoudbaar is. Een duimpje dus voor minister Koolmees.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten