NRC is woedend: PVV donateurs blijven anoniem!

Geen categorienov 29 2017, 11:00
Hé maar dát mag niet?!
Bij het extreemlinkse NRC Handelsblad zijn ze weer eens overstuur. Nee, ditmaal niet vanwege Pieter Omtzigt -- die strijd heeft de krant verloren -- maar vanwege de PVV. Of, beter gezegd: vanwege PVV-donateurs. Uit onderzoek van de fopkrant blijkt namelijk dat mensen die geld doneren aan de partij maar al te vaak anoniem kunnen blijven.

Het bedrijf zou ‘FOL INC’ heten, gevestigd zijn in Buffalo, en op 6 november 2016 kwam zijn donatie van bijna 7.000 euro binnen op de rekening van de PVV. Dat blijkt uit documenten over giften van het afgelopen jaar die de partij van Geert Wilders aan het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) gaf. Maar bestaat FOL INC ook echt? In Buffalo zijn geen bedrijven of organisaties geregistreerd met die naam...

Duidelijkheid over de donateur zou er wel moeten zijn. Want openheid en transparantie over de financiers van politieke partijen, dát is de bedoeling van de Wet financiering politieke partijen. Die wet, in 2012 aangenomen, dwingt partijen elk jaar een overzicht te publiceren van donateurs die meer dan 4.500 euro geven. Doel is het voorkomen van ongewenste beïnvloeding van partijen.

Voor de goede orde noemt de NRC wel even twee prominente donateurs van de PVV: het David Horowitz Freedom Center uit Amerika en "een mevrouw J.A. de Keizer uit Dordrecht." Ja, dat lees je goed. Mevrouw De Keizer wordt bij naam en toenaam genoemd, en haar woonplaats wordt voor de volledigheid ook even vermeld. Gewoon, om het gemakkelijker te maken voor anti-PVV mafketels om haar te vinden, neem ik aan.
Want nee, ik geloof er niets van dat de NRC geen zin heeft in een klopjacht op PVV-donateurs. Die partij kan immers kapot worden gemaakt door de financiering weg te halen. En dat kan op heel effectieve wijze gebeuren door individuele donateurs op te jagen. Die worden daar zo door geïntimideerd dat hun donaties maar snel staken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten