Onsmakelijke selfies met wassen beeld Adolf Hitler in Indonesisch museum was een hit

Geen categorienov 11 2017, 20:00
Dat er in verschillende culturen op verschillende plekken anders gekeken wordt naar de holocaust was al duidelijk. Het nazi-symbool is bijvoorbeeld niet verboden als afbeelding in de publieke ruimte in de Verenigde Staten en een neo-nazi zijn in de Verenigde Staten heeft een minder groot stigma.
In Aziatische culturen is er sowieso al weinig stigma op dit soort fenomenen en het heeft een natuurlijk verloop van afstand aangaande het stigma wat er op staat. Toch is er Indonesië toch zo iets fouts gebeurd, dat je je toch afvraagt wat er in vredesnaam daar aan de hand is en wat men überhaupt dacht.
Er is een goed bedoelde tentoonstelling in een museum in Yogyakarta waarbij er een wassen beeld is geplaatst van Adolf Hitler voor een achtergrond met daarop de poort van Auschwitz met 'Arbeit Macht Frei'. Het was educatief bedoeld, maar het nam een hele andere wending, waarbij jongeren foto's gingen maken met het wassen beeld. Lachende selfies en het werd een regelrechte 'hit':

Op sociale media verschenen foto's van bezoekers die lachend naast Hitler stonden. Ook verscheen een foto van een groep jongens die rond de Führer stonden en met gestrekte arm de nazi-groet brachten.

Het museum in Indonesië schrok van de kritiek uit het buitenland op de foto's en besloot het wassen beeld weg te halen. Bezoekers van het museum hadden zelf niet geprotesteerd tegen het beeld en de foto van Auschwitz, zei een woordvoerder.

Om te zeggen dat dit alleen in dit soort culturen gebeurt is natuurlijk naïef. De herdenkingen elk jaar worden steeds rumoeriger en de jeugd van tegenwoordig heeft steeds minder besef van wat er gebeurd is en wat voor impact zo een oorlog heeft gehad op de landen en mensen in Europa, laat staan de mensen in de concentratiekampen. Een wereldwijd fenomeen dat ernstiger is dan het bij voorbaat lijkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten