snapshot

Vaderlandsliefde dringt eindelijk door tot Den Haag: Tweede Kamer gaat Nederlandse vlag ophangen in vergaderzaal

Geen categorienov 03 2017, 11:00
Na jarenlang alles in het werk te hebben gesteld om de Tweede Kamer vooral zo veel mogelijk te vrijwaren van nationale symbolen, wordt ons nationale parlement ook eindelijk écht ons nationale parlement: er komt, na een jarenlange lobby, eindelijk een Nederlandse vlag te hangen in de bekendste en belangrijkste vergaderzaal van het land.
Het is eigenlijk van de gekken dat-ie er niet al jaren hing, maar beter laat dan nooit. Tijdens het debat over de regeringsverklaring stuurde VVD-leider Mark Rutte al zijn politieke opponenten vakkundig met een kluitje het riet in. Eén iemand liet zich echter niet zo makkelijk wegsturen: SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Hij diende een motie in om ergens in de vergaderzaal van de Nederlandse Tweede Kamer ook de Nederlandse vlag te stallen.
Dat die vlag er niet al hangt sinds 1992 (toen werd de nieuwe vergaderzaal in gebruik genomen) is eigenlijk al een raar feit: toen was het idee dat zelfs het nationale vergaderhuis vooral zo "neutraal" mogelijk moest zijn. Dat betekende dus: niets dat refereerde aan Nederland, behalve dan de modernistische kletspraat: "blauwe stoelen in de vorm van een tulp, het tapijt is groen als gras en het plafond heeft de blauwgrijze kleur van de Nederlandse lucht." Want niets is zo typisch als bloemen, gras en de lucht... toch?
Maar in plaats van die impliciete zweverij, wordt het binnenkort ook gewoon expliciet: de Nederlandse vlag komt naar de Tweede Kamer, en krijgt daar een prominente plek. Behalve de Partij voor de Dieren was iedereen het eens met de suggestie van Van der Staaij:

"De Nederlandse vlag komt voortaan in de Tweede Kamer te hangen, in de grote zaal met de bekende blauwe stoeltjes. Alle partijen stemden daar voor, behalve de Partij voor de Dieren.

Kamervoorzitter Arib zei toen het voorstel was aangenomen: "Nu moeten we hem dus laten wapperen. Dat wordt dan iets met een föhn."

Het was een voorstel van SGP-leider Van der Staaij en PVV-leider Wilders. Zij vinden dat de vlag "een mooie en duidelijke functie heeft als symbool van de natie"."

Of het bedoeld was als grapje weet ik niet, maar Jesse Klaver wilde dan ook meteen de blauwe EU-vlag naast de Nederlandse driekleur hangen. Om aan te geven dat we een eigen land zijn, maar ook meeknipmessen met Brussel. Voor dat voorstel was gelukkig géén meerderheid...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten