Dat belooft 'spannend' te worden: Poetin stelt zich verkiesbaar voor zoveelste termijn

Geen categoriedec 06 2017, 20:00
De verkiezingen voor de presidentiële termijn 2018-2024 zijn vandaag de facto gewonnen door Vladimir Poetin.
Het was weer eens een koude douche voor iedereen die hoopte dat Vladimir Poetin, de onbetwiste leider van Rusland, na deze - zijn derde inmiddels - termijn als president zijn politieke ambities aan de wilgen zou gaan hangen. Zoals verwacht heeft de Russische president - die in 1999 voor de eerste keer president werd - vandaag bekendgemaakt voor nóg een termijn van zes jaar te willen gaan.
Formeel betekent dat dat hij het op moet nemen tegen 29 andere gegadigden, die dat echter enkel in naam zijn. Geen van hen geniet ook maar een fractie van de populariteit - of de media-aandacht - die Vladimir Vladimirovich Poetin geniet. En dat is ook meteen het krasse aan Russische verkiezingen: zelfs als ze eerlijk zouden verlopen, zou meneer nog met een landslide winnen. Bij het wikken en wegen over zijn beschikbaarheid zal die 'concurrentie' dan ook steevast onderaan zijn prioriteitenlijstje hebben gestaan. Wat dat betreft was er geen enkele reden voor hem om het niet te doen.
Maar laten we heel eerlijk zijn: een andere optie was er ook niet. Zélfs als Poetin zelf zou zitten denken aan een pensioen, zou hij dat vrijwel onmogelijk kunnen doen. De oud-KGB-agent is niet iemand die de teugels zomaar laat vieren: áls hij ooit daadwerkelijk het veld ruimt, dan toch zeker nadat hij een betrouwbare, capabele opvolger naar voren heeft geschoven. En daar ontbreekt het dus stevig aan op dit moment. Vorige keer dat Poetin tijdelijk het presidentschap moest loslaten - je mag in Rusland slechts twee termijnen achter elkaar vervullen, maar na een 'tussentermijn' wel weer ervoor gaan - mocht Dmitry Medvedev de post tijdelijk bekleden, maar dat zou deze keer sowieso niet gebeuren. Met zijn 65 jaar - dichtbij de lage Russische levensverwachting van 70 - is het riskant om er even zes jaar tussenuit te gaan, en dan heb ik het nog niet eens over de onenigheid tussen de twee die inmiddels is ontstaan.
Nee, het enige realistische scenario is dat Poetin tot 2024 aanblijft, en daarna dan toch echt verdwijnt. De komende zes jaar zal hij dan ook goed gaan gebruiken voor zijn zoektocht naar Poetin II. Dát kan nog spannend worden: deze verkiezingen in ieder geval niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten