Jihadist Marouane B. vermoedelijk dood gegaan in Syrië: is dat eigenlijk wel zo?

Geen categoriedec 02 2017, 19:00
Een van Neerlands meer bekende jihadverdachten, Marouane B., is vermoedelijk doodgegaan in Syrië. Familie en zijn advocaat hebben aangegeven dat dit het geval is. Marouane zou binnenkort voor zijn rechtszaak moeten verschijnen en dat wordt nu misschien uitgesteld.

Eerder had hij gezegd dat hij terug naar Nederland wilde komen, om zijn rechtszaak bij te wonen. Hij schreef toen een open brief aan de rechtbank waarin stond dat hij naar Syrië is gegaan om de bevolking te beschermen tegen het geweld van president Assad. Ook zei hij dat hij er rekening mee hield dat hij niet levend in Nederland zou terugkeren.

Toch geeft zijn advocaat aan dat hij niet zeker weet of die dood is. Het komst nog weleens voor dat verdachten hun dood in scene zetten, zodat ze later anoniem terug kunnen keren. Met wat voor doeleinden is dan natuurlijk nog maar de vraag. Dit is ook een van de redenen waarom de rechtszaak niet gelijk geschrapt wordt, omdat men eerst zeker moet weten wat er is gebeurd.
Hoe men daarachter moet komen is nog maar de vraag, want het is natuurlijk erg moeilijk om in een gebied dat verscheurd is door oorlog erachter te komen wat er nu precies is gebeurd. De kans en de mogelijkheid om een compleet anoniem en nieuw leven te beginnen, is natuurlijk erg groot en aanlokkelijk.
Enfin, als laatst moest ik nog denken aan dat oh zo spannende debat waarbij de vraag werd gesteld aan de lijsttrekkers of jihadisten naar Nederland moesten terugkeren of beter dood konden gaan in Syrië. Mark Rutte was daar toen duidelijk over: liever sterven in Syrië. Of het voor het echie is of niet, dat is nog maar de vraag.
https://www.youtube.com/watch?v=EUYLsSXng1E
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten