Tweede Kamer: 'Belastingdienst nog chaotischer door vorige regering'

Geen categoriedec 14 2017, 17:00
De Tweede Kamer is erg verontwaardigd door de chaos bij de Belastingdienst. De systemen van de schenk- en erfbelasting hebben heel veel problemen, waardoor vorig jaar de Belastingdienst 450 miljoen euro aan 'inkomsten' is misgelopen.

"Ik val nu echt van mijn stoel", zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt donderdag tijdens een debat over de Belastingdienst.

"De voorganger heeft de Belastingdienst nog problematischer achtergelaten dan ik al dacht", vulde Steven van Weyenberg (D66) aan.

Nu is alles bij de Belastingdienst al veel langer een chaos, maar het is ongelooflijk om te zien dat dit maar blijft doorgaan. De systemen zijn verouderd, ze kunnen niet langs elkaar werken, de implementatie van nieuwe modernere systemen verloopt chaotisch en kost steeds meer geld. Dat de Belastingdienst belastinggeld ging mislopen is ook al langer bekend, maar toch reageert de politiek elke keer weer alsof het 'verrast' is.
Naar mijn idee zijn de problemen bij de Belastingdienst zo groot, dat het niet met zachte hand aangepakt dient te worden. Staatssecretarissen moeten de hulp van experts inschakelen en de ambtenarij, zeker de topambtenaren, vervangen door mensen die de expertise hebben en de motivatie om dingen te veranderen.
Het systeem is te gesloten en voor een dienst als de Belastingdienst is dat op een gegeven moment funest, want de digitale ontwikkelingen zijn ongekend. Hoe meer ze daar achterlopen, hoe moeilijker het wordt om het te repareren, als dat op dit moment niet al onmogelijk is met de huidige structuur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten