Uit peiling blijkt: Roemers gestaalde SP-kaders kunnen Lilian Marijnissen ook uitstekend pruimen

Geen categoriedec 17 2017, 11:00
Dat is een meevallertje voor Lilian Marijnissen, de kersverse leider van de SP. Haar kiezers én haar potentiële kiezers zien in de juist gekroonde dochter van Jan Marijnissen een prima aanleiding om bij de eerstvolgende stembusgang - wellicht - de SP mee te nemen in hun overwegingen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.
sp-peiling-17-12-2017
De SP kan even opgelucht ademhalen: alhoewel politieke commentatoren aan allerlei kanten van het spectrum kritiek leverden op de 'monarchistische' zet van de partij om Lilian Marijnissen, dochter van Jan Marijnissen, te bombarderen tot SP-leider blijken SP-kiezers niet zo vatbaar voor alle insinuaties over zogeheten erfopvolging bij de meest linkse partij van Nederland.
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat 19% van de Nederlandse kiesgerechtigden overweegt om SP te stemmen. Dieper in de cijfers duikend zien we dat 9% van de Nederlandse kiezers de partij gewoon trouw blijft, terwijl 9% andere kiezers aangeven de SP nu serieuzer te overwegen. Die groep is aanzienlijk groter dan de weglopers: die is maar 2%.
De Hond schetst welke partijen extra goed moeten uikijken voor Marijnissen junior:

"Een leiderschapswisseling, zeker als die zonder ruzie geschiedt, heeft doorgaans, op een iets langer termijn, een positieve werking op de electorale potentie van een partij. De vragen die we gesteld hebben over de electorale positie van de SP, laten dat ook zien.

Inmiddels geeft 19% van de Nederlanders de SP een kans op een stem. Dat was twee weken geleden 16%. PvdA en GroenLinks lijken door de veranderingen bij de SP de grootste kans te hebben daar last van te krijgen. D66 en 50PLUS volgen daarachter."

Asscher en Klaver mogen zich dus gewaarschuwd weten: SP-leider Marijnissen komt eraan om eens even aan wat radicale zetelnivellering te gaan doen met de linkse zusterpartijen.
En dat is natuurlijk heel erg prima: als de SP iets populairder wordt, dan zorgt ze er in feite voor dat geen enkele linkse partij de grootste club van Nederland kan worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten