Waarom een kant-en-klare maaltijd met Kerst net zo goed is als een zelfgekookt driegangendiner

Geen categoriedec 24 2017, 15:30
Het is weer Kerstmis! En dat betekent natuurlijk dat je uren in de keuken gaat staan om met veel aandacht en zorg een geweldige en overheerlijke maaltijd in elkaar te flansen voor je familie. Wel zo gezellig, maar vooral: wel zo gezond. Want als je het zelf kookt, dan weet je in ieder geval welke ingrediënten je gebruikt. Nou, niet dus.
Omtrent voedsel is dit één van de populairste mythes van deze tijd: dat wanneer je zelf allerlei verse ingrediënten in huis haalt, je veel bewuster bezig bent met eten. Dus wanneer je vanavond een geweldige en uitgebreide kerstmaaltijd in elkaar flanst, dan is dat niet alleen véél knusser dan wanneer je je toevlucht neemt tot Honig- en Knor-pakjes of zelfs opwarmmaaltijden, maar ook nog eens beter voor mens en milieu.
Dat klopt dus niet. Want mensen schijnen niet door te hebben dat zo'n beetje elk stukje voedsel dat we in de supermarkt of bij de groenteboer kopen niet oorspronkelijk in de natuur groeide. Eigenlijk is elk gewas wel net zo lang genetisch gemodificeerd totdat het veel groter was, een veel interessantere vorm en kleur had en uiteindelijk ook minder zaden bevatte. In bovenstaande video legt biologe en NRC-columnist Rosanne Hertzberger uit hoe dat in z'n werk gaat.
Maar wie het bericht graag ook uit internationale bronnen verneemt, legt hieronder ook Neil DeGrasse Tyson - de ongekroonde koning van de populaire wetenschap - nog eens uit hoe de vork in de genetische gemodificeerde steel zit. En ook waarom dat dus helemaal niets is om bang voor te zijn:
Na het kijken van die video's nog steeds trek in doe kerstmaaltijd vanavond? Goed zo, want dat geklungel met het DNA van groente en fruit wordt uiteindelijk gedaan met onze belangen in het achterhoofd. Maak je dus niet al te veel zorgen. En vooral: heb een vrolijk kerstfeest, en eet smakelijk!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten