Wintersportkleding - 10 Tips om jezelf warm te houden tijdens wintersport

Geen categoriedec 11 2017, 7:00
Misschien kijk je er al het hele jaar naar uit om binnenkort je tas weer te pakken voor de wintersport. Je kan niet wachten, maar dat inpakken zorgt ook elk jaar weer voor de nodige twijfels. Je wilt je goed beschermen tegen de kou, maar moet tegelijkertijd bewegingsvrijheid hebben en eigenlijk zweet je ook best snel…
Welke skikleding neem je nou mee? Wij geven 10 tips om jezelf warm te houden tijdens de wintersport.
Laagjessysteem
1. Het is inmiddels wel bekend, maar draag laagjes als je de piste opgaat. Als onderste laag draag je thermo ondergoed. De synthetische materialen zorgen ervoor dat lichaamsvocht wordt afgevoerd en je warm blijft. Daarboven komt de isolatielaag, zoals een merino wollen trui. Fleece en dons zijn ook geschikt. Je lichaam kan hierin ademen maar blijft tegelijkertijd warm. De beschermende derde laag is wind- en waterdicht. Draag hiervoor goede outdoor kleding: investeer in een warme ski-jas.
Paktips
2. Draag geen té dikke kleding. Je beweegt hier moeilijk in, tevens omdat dikke kleding zwaar is. Het is ook niet nodig, want dankzij het laagjessysteem kun je flexibele kleding dragen die vanwege de materialen toch warm genoeg is.
3. Zorg ervoor dat je truien van diverse diktes meeneemt, zodat je de middelste laag kunt vervangen door een warmer of luchtiger exemplaar. Zo hoef je het nooit te warm of te koud te hebben.
Screen Shot 2017-12-10 at 18.12.10
4. Het is handig om een rugzakje mee te nemen de piste op, met daarin eventueel een extra Noorse trui. Wanneer je een laag uit wil trekken kun je deze makkelijk opbergen.
Nog meer bescherming
5. Het is essentieel dat je je hoofd goed beschermt. Bij echte kou kun je een helm dragen, maar een strakke, warme (bivak)muts kan ook voldoende zijn. Hier draag je natuurlijk een nauwsluitende skibril bij. Voor je nek is een nekwarmer praktischer dan een sjaal.
6. Bescherm je je handen met wanten of handschoenen? Als je snel koude vingers hebt zijn wanten aan te raden. Deze zijn zeker warmer, maar hier kun je minder mee doen. Op minder koude dagen zijn handschoenen prima.
7. Koude voeten zijn enorm vervelend, maar kom niet met het idee om meerdere sokken over elkaar te gaan dragen… Dat gaat sowieso irriteren. Investeer beter in een warm paar van wol, dat bij voorkeur vocht absorberend en naadloos is.
8. Niet alle delen van je gezicht kunnen worden beschermd, maar vergeet deze niet! Het is verstandig om bij lage temperaturen je huid goed te beschermen. Gebruik een (zonnebrand)crème, een lippenbalsem en eventueel een laagje vette vaseline.
Tips voor op de piste
9. Een inkoppertje: blijf in beweging om het niet koud te krijgen. Denk er ook aan je vingers te bewegen en af en toe praten helpt voor je kaken. Beweeg in de skilift goed met je armen en benen.
10. Blijf nooit te lang op de piste wanneer het erg koud is. Zoek na een paar uurtjes een skihut op en geniet van een warme chocolademelk of kop soep. Wel zo gezellig!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten