Hysterie over hoofddoek in shampooreclame is kortzichtig en onterecht

Geen categoriejan 19 2018, 18:00
Houd jullie vast mensen, cosmeticabedrijf L'Oreal heeft een vrouw met een hoofddoek gebruikt in een shampooreclame. Daar valt rechts Nederland natuurlijk overheen. Elk fenomeen dat uitgelegd kan worden als 'islamisering' wordt vastgepakt en leeggezogen. Het haalt de kracht uit de 'rechtse' visie op immigratie en integratie.

Cosmeticabedrijf L'Oreal heeft bij een nieuwe campagne voor een model gekozen bij wie geen haar te zien is. In reclamespotjes staat de Britse vlogger Amena Khan centraal en zij draagt een hoofddoek. "Je geeft ook om je haar als je dat niet aan de buitenwereld laat zien", is haar boodschap.

Het probleem ligt natuurlijk wel bij het feit dat een bedrijf zich gaat mengen in een maatschappelijke en politieke discussie. Toch kan je een bedrijf niet dwingen om in te spelen op de veranderende maatschappij. Klanten zijn klanten, of ze nu kruisjes, keppeltjes, of hoofddoeken hebben. Het is natuurlijk wel erg grappig, een shampooreclame met een vrouw met een hoofddoek in de video. Dan valt natuurlijk goed te zien hoe mooi het haar is geworden.
Het kapitalisme heeft geen moraal en dat is in een multiculturele wereld een steeds groter probleem. Het faciliteert en versterkt maatschappelijke en culturele tendensen en stromingen. Het feit blijft wel dat het nog erger is om bedrijven te verbieden of te sturen in wat ze wel of niet mogen doen. Dan tast je de vrijheid aan waar onze maatschappij op gestoeld is.
Choose your battles, want het gesprek en discussie over islamisering is nodig en goed, maar met dit soort onderwerpen slaat 'rechts' wel de plank mis als het opgeblazen wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten