Oprah Winfrey wil president worden

Geen categoriejan 09 2018, 8:00
Haar ego is nóg groter dan die van Trump.
Twee van Oprah Winfrey's goede vrienden hebben tegen CNN Money gezegd dat ze er serieus over nadenkt om in 2020 een gooi naar het presidentschap te doen. Volgens Oprah's partner Stedman Graham is Oprah meer dan bereid om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. "Het is aan het volk. Ze zou het absoluut doen," zegt hij tegen de Los Angeles Times.
Haar gedachtegang is dat ze in veel opzichten op Trump lijkt: iedereen in Amerika kent haar. Of zoals Reese Witherspoon zei: "Er is één persoon wiens naam een werkwoord is, een bijvoeglijk naamwoord én een gevoel. En dat is Oprah." Nou ja, Oprah én Trump natuurlijk.
In het verleden vond Oprah dat ze niet klaar was voor het presidentschap. Maar Trumps verkiezing heeft daar verandering in gebracht. Tijdens een interview met Bloomberg terug in maart zei ze daarover:

"Ik dacht altijd, 'oh jee, ik heb de ervaring niet, ik weet niet genoeg'. Maar nu denk ik bij mezelf, 'oh, oh!'"

Helaas voor Oprah! is er één klein probleempje: Oprah werd gefotografeerd terwijl ze Hollywood-viezerik Harvey Weinstein kuste. Let wel, Weinstein wordt door meer dan 50 vrouwen van seksueel misbruik en seksuele intimidatie beschuldigd). Stel je nou eens een verkiezingscampagne voor waarin deze foto steeds weer getoond wordt aan kiezers:
https://twitter.com/RealSaavedra/status/950211763139694593
Tijdens haar speech bij de Golden Globes ging Oprah tekeer over #MeToo en "Time's Up." Ze bevestigde maar weer eens dat het voor haar van enorm belang is om raciale en gender-barrieres te vernietigen, en maakte zich hard voor vrouwen die misbruikt zijn. Dan lijkt het toch een beetje merkwaardig dat je heel blij op de foto staat terwijl je opper-misbruiker Weinstein een kus geeft.
En dat is niet alles. Het is bekend dat in ieder geval één slachtoffer van Weinstein, de Britse actrice Kadian Noble, hem vertrouwde vanwege zijn goede relatie met Oprah. Toen zij daarover gevraagd werd veranderde Oprah snel van onderwerp, maar tijdens een verkiezingscampagne gaat dat niet werken.
Natuurlijk kun je daarover zeggen dat Trump, die zich waarschijnlijk herkiesbaar stelt in 2020, zélf bepaald geen onschuldige man is. Zo werd er tijdens de campagne van 2016 een audiotape gevonden van Trump die opschept dat hij vrouwen regelmatig zomaar kust, of ze dat nou willen of niet. Want, zegt hij, hij kan daarmee wegkomen omdat hij zo bekend en rijk is.
Klopt helemaal, maar er is één verschil: Trump doet niet net alsof hij #MeToo de belangrijkste beweging ooit vindt. Het tegengestelde is waar; de man heeft er helemaal niets mee, behalve dan dat hij het gebruikt om de hypocrisie van links te onderstrepen.
Daar staat tegenover dat Oprah wel degelijk ongelooflijk bekend is, dat ze bekendstaat als een uniter not a divider, dat ze een fantastisch persoonlijk verhaal heeft (geboren in armoede, seksueel misbruikt als kind, zwanger toen ze 14 jaar oud was, uiteindelijk een buitengewoon succesvolle vrouw die letterlijk miljarden waard is), vrouwen zullen massaal op haar stemmen, en in peilingen (ja, die zijn al gehouden) kan zij op 47% rekenen en Trump maar op 40% (inderdaad: peilingen zijn palingen).
Kan ze winnen? Je kunt het niet uitsluiten. Ze heeft duidelijk zwaktes, maar ook enorme krachten. Hoe dan ook wordt het bijzonder interessant in 2020 als ze inderdaad meedoet. Die Democratische nominatie heeft ze nu al binnen. Maar dan, de algemene verkiezingen tegen Trump? Dat wordt een titanenstrijd tussen de twee bekendste tv-persoonlijkheden ooit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten