Baudet is klaar met beschuldigingen racisme: "Wij willen een partij die acceptabel is voor het politieke midden"

Geen categoriefeb 19 2018, 10:00
Forum voor Democratie wil meedoen. Niet aan de zijlijn staan en vandaar roepen dat het niet goed gaat.
Veel media zijn eraan voorbij gegaan, maar gelukkig lette de Volkskrant wel op bij de ledendag van Forum voor Democratie in het parlementsgebouw. Toen hij zijn partijleden toesprak zei Thierry Baudet namelijk iets heel belangrijks: het grote doel van FVD is om mee te doen. En dus niet om de zijlijn te staan en te roepen dat het niet goed gaat, wat de PVV -- wat Wilders betreft overigens helaas -- eerst en vooral doet.
"'Over een jaar zijn wij de facto regeringspartner. Dan hebben ze ons nodig," zei Baudet bijvoorbeeld refererend aan de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar en het effect dat die verkiezingen hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer. Baudet is ervan overtuigd dat Forum bij die verkiezingen zo groot wordt dat de coalitie haar meerderheid in de Senaat verliest en de steun van FVD dus nodig heeft om haar plannen door te voeren.
En ja, wat Baudet betreft is dat een realistische optie. Forum wil een actieve rol spelen in de politiek en is bereid zaken te doen met de partijen die het nu bekritiseert:

"Wij willen absoluut een partij zijn die acceptabel is voor het politieke midden."

Juist daarom is het natuurlijk belangrijk voor Baudet en co. om de verhalen over vermeend racisme bij FVD te bestrijden. Het heeft er alle schijn van dat de VVD onder Rutte's leiding FVD al heeft uitgesloten. Dat zal ongetwijfeld veranderen als hij vertrekt -- we gaan er allemaal vanuit dat het kabinet-Rutte III zijn laatste trucje is -- maar toch; als die aanvallen écht impact hebben zal Rutte's opvolger bij de VVD wellicht toch nog voor dezelfde lijn kiezen. Dit zou betekenen dat FVD net zo geïsoleerd raakt als de PVV, waardoor de partij niet alleen weinig in te brengen zal hebben, maar ook steun zal verliezen omdat veel mensen FVD juist zien als een 'realistisch' en 'pragmatisch' alternatief voor de PVV. Als het duidelijk wordt dat een stem op FVD net zoveel (of eigenlijk: net zo weinig) uithaalt als een stem op Wilders en co. zal de partij daar onder lijden.
Het is nu aan Baudet om ervoor te zorgen dat het écht niet meer over racisme gaat. Lukt hem dat dan is FVD wel degelijk een potentiële coalitiepartij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten