De kwaliteit van de NRC inzake Israël

Geen categoriefeb 11 2018, 16:00
Op 3 december jl. voorspelde Carolien Roelants, Midden-Oosten commentator voor onder meer de NRC, dat Israëlische schakers heus visa zouden krijgen voor een wereldwijd schaaktoernooi in Saoedi-Arabië.

“De Israëlische schaakbond hoopt op Saoedische visa ten teken van de huidige politieke dooi tussen de twee landen [Israël en Saoedi-Arabië], en als ik alweer mag voorspellen: die krijgen de Israëliërs.”

Al drie weken later bleek haar voorspelling niet te kloppen. De Israëlische schakers hebben geen visum gekregen.
Dat was aanleiding om te Googelen naar eerdere voorspellingen van haar. In de gauwigheid vond ik zeven voorspellingen, die allemaal niet uitgekomen zijn!
In dit artikel beperk ik mij tot de vier voorspellingen die op Israël betrekking hadden. Ten eerste was er dus de mislukte voorspelling over het Saoedische schaaktoernooi.
Op 6 augustus 2014 voorspelde zij in het NRC-artikel ‘Oorlog, oorlog en nog eens oorlog’ dat na de toenmalige oorlog tussen Hamas en Israël snel weer een nieuwe oorlog zou volgen:

“Er komen weer raketaanvallen, en steeds hardere vergelding en uiteindelijk een nieuwe oorlog. Er vallen opnieuw honderden doden in de Gazastrook en als er al iets is herbouwd, wordt het opnieuw verwoest. En dan begint de hele cyclus opnieuw en opnieuw. Je hoeft natuurlijk helemaal niet helderziende te zijn om dit te kunnen voorspellen.”

Wij zijn inmiddels drie en een half jaar verder en er is gelukkig geen nieuwe oorlog gevolgd.
In hetzelfde jaar, op 24 juli 2014, schreef mevrouw Roelants op de Correspondent het artikel: ‘Waarom een derde Palestijnse volksopstand dichterbij is dan ooit’. Zoals de titel aangeeft, kon een nieuwe Palestijnse intifada volgens haar niet lang uitblijven:

“Een derde intifada, een Palestijnse volksopstand, tegen de Israëlische bezetters lijkt dichterbij dan ooit.”

En opnieuw, we zijn inmiddels drie en een half jaar verder, is er geen nieuwe intifada uitgebroken. Die is eerder verder weg dan ooit. Zelfs het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade daar naartoe heeft niet tot een nieuwe intifada geleid. Ondanks dat Fatah verklaarde dat dit “dit de poorten van de hel opent” en dat Hamas dit een "oorlogsverklaring" noemde en zelfs een oproep deed tot een nieuwe intifada.
Op 23 december 2011 publiceerde de NRC het artikel: ‘Hamas bereid grenzen van 1967 te accepteren’. Daarin was te lezen:

“Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is de bereidwilligheid van Hamas om de grenzen van 1967 te accepteren een ‘pragmatische’ beslissing van de organisatie. Roelants: ‘Je ziet dat Hamas in vergelijking met de afgelopen jaren steeds meer beweegt richting de acceptatie van de grenzen van 1967 en dus ook een twee staten-oplossing'."

Wij zijn ruim zes jaar verder en nog nooit heeft Hamas zelfs maar signalen gegeven dat het de tweestatenoplossing zou accepteren. Integendeel, ook het vorig jaar mei gepubliceerde nieuwe ‘gematigde’ beleidsdocument van Hamas stelt nog steeds dat Israël vernietigd moet worden. Op de Hamas-televisiezender klinken nog steeds geregeld oproepen om de Joden uit te roeien.
Mevrouw Roelants zit er dus voortdurend naast met haar voorspellingen. Haar stelling dat de moslimextremistische Hamas zich wel zou matigen, was trouwens toen zij dat in 2011 schreef al onzinnig - voor iedereen met enige kennis van het Midden-Oosten en de moslimfundamentalistische ideologie.
Dat laat meteen zien waarom mevrouw Roelants zo vaak de mist in gaat. Zij bekijkt het Midden-Oosten met een sterk anti-Israëlisch gekleurde bril. Dat ontneemt haar het zicht op wat er werkelijk aan de hand is - waardoor haar voorspellingen er stelselmatig naast zitten.
Dat maakt het bepaald lachwekkend dat de NRC steevast boven haar columns plaatst:

“Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt op deze plaats elke week de feiten van de hypes.”

Beter zou het zijn om te constateren dat zij door haar wensdenken geen zicht heeft op de werkelijkheid, waardoor zij zelf degene is die hypes lanceert.
Awi Cohen,
bestuurslid Likoed Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten