Hoogleraar: AIVD moet lokale politici ook kunnen screenen om criminelen tegen te gaan

Geen categoriefeb 02 2018, 12:00
De hoogleraar Emile Kolthoff heeft het idee opgeworpen om lokale politici tussen de verkiezingen en de installatie te laten screenen door de AIVD of een andere speciale dienst. Op deze manier wil de criminoloog criminelen weren uit de politiek.

"In het land merken wij dat er 0,0 screening wordt gedaan. En dit in een periode waarin het aantal pogingen de politiek te beïnvloeden juist zal toenemen. Zeker in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland waar de politie de druk op de georganiseerde misdaad opvoert, zoeken criminelen actief naar mogelijkheden die strijd te beïnvloeden. "

Tot nu toe hebben we vooral te maken gehad met kandidaten van de PVV die zich misdragen hebben of strafbare feiten hebben gepleegd. Dit is natuurlijk niet PVV eigen, maar komt bij veel partijen voor. Er moeten duizenden plaatsen opgevuld worden in het land en lijsten moeten compleet gemaakt worden. Daar hebben partijen het al moeilijk mee, aangezien steeds minder mensen actief willen of kunnen zijn voor de plaatselijke partij of plaatselijke afdeling van een landelijke partij.
Veelal heeft dit te maken met krimpende gemeenten, maar ook de hoeveelheid werk dat het kost en de vergoeding die men er voor krijgt. Al met al zijn partijen al blij als ze mensen gevonden hebben. Dit maakt het noodzakelijk om af en toe een oogje dicht te knijpen, of om niet te veel verder te vragen.
Kolthoff heeft wel degelijk gelijk dat dit niet ten koste moet gaan van de kwaliteit van de mensen en de eventuele criminele achtergrond van kandidaten. In Brabant is het bekend dat criminelen het politieke circuit willen betreden, om op deze manier criminaliteit ruimer baan te geven. Dit moeten we koste wat het kost voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten