Micheil Saakasjvili: van machtigste man in Georgië tot immigrant in Nederland

Geen categoriefeb 15 2018, 9:00
"Ik blijf strijden."
Het leven was lange tijd schitterend voor Micheil Saakasjvili. Als politicus had hij bijzonder veel succes, en ook privé ging het prima. Hij trouwde met de Nederlandse liefde van zijn leven, Sandra Roelofs. Het stel kreeg twee zonen. En in de politiek klom hij razendsnel op tot de hoogste regionen. Uiteindelijk werd hij president van zijn land, een functie die hij bijna tien jaar bekleedde.
Helaas voor hem ging het vanaf 2008 bergafwaarts. Eerst was er een Russische-Georgische oorlog, waarbij delen van zijn land ingelijfd werden door Rusland om daarna erkend te worden door Moskou als 'onafhankelijke, soevereine staten.' Uiteindelijk verloor de partij van Saakasjvili de verkiezingen van 2012. In 2013 kwam er een einde aan zijn tweede termijn als president. Een derde termijn was niet mogelijk door de Georgische grondwet... en dus moest Saakasjvili op zoek naar een andere baan.
Aangezien de nieuwe Georgische machthebbers een appeltje met hem te schillen hadden verliet Saakasjvili zijn vaderland maar snel. Hij toog naar Oekraïne en ging daar aan de slag als gouverneur van Odessa. Daar maakte hij zoveel vijanden dat hij ook daar niet meer welkom is. Hij legt zelf uit in De Telegraaf:

"Ik werd het land uit gegooid alsof ik een gevaarlijke terrorist was. Nog steeds heb ik een stijve nek en pijnlijke spieren. Het laat zien dat ze bang voor me zijn, mijn handelen wekt blijkbaar irritatie. Ik ben een symbool geworden van de strijd tegen corruptie."

Let wel, hij verloor zijn Georgische nationaliteit omdat hij de Oekraïense nationaliteit accepteerde... maar die werd hem vervolgens weer afgenomen door zijn voormalige vriend Porosjenko. Het resultaat: meneer werd statenloos.
Nadat hij Oekraïne uitgegooid werd besloot Saakasjvili om dan maar in Nederland te gaan wonen. Maar, zegt hij, dat betekent niet dat hij lui op zijn kont blijft zitten:

"Waar ik ook ben, ik zal strijden. Ik moet wel politiek actief zijn. In ons deel van de wereld glijden steeds meer landen af tot maffiastaten, met heersers die de bevolking gijzelen. In Nederland is het leven heerlijk, je wordt niet gevolgd door veiligheidsagenten die je in elkaar slaan. Ik mag niet rusten voor in Oost-Europese landen net zulke vrede heerst."

We moeten er maar blij mee zijn dat deze man die bekendstaat als een ware oproerkraaier voortaan vanuit Nederland zal opereren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten