Veertig euro per persoon extra betalen voor de Europese Unie: als nettobetaler nóg meer gaan betalen

Geen categoriefeb 16 2018, 17:00
Het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese Unie verlaten. Het land heeft een verstandige keuze gemaakt door het zinkende schip te verlaten. Als gevolg zal de uitgaven van het VK niet meegeteld worden in de Europese begroting. Er valt een groot gat. Is dat erg? In principe niet, want er is een land minder en daardoor al minder uitgaven. Zoals u de Europese Unie kent, wil het meer, meer, meer. Veertig euro extra per persoon om precies te zijn.

Als een Rupsje Nooitgenoeg wil de Europese Commissie ruim veertig euro extra van elke Nederlander. Dat eist EU-begrotingscommissaris Oettinger uit Duitsland. Nu al betaalt ons land als koploper van Europa per persoon zo’n 219 euro per jaar mee aan de Brusselse geldpotten. De totale EU-kosten per Nederlander zouden dan jaarlijks 261 euro per persoon gaan bedragen.

De eurocommissaris die hier verantwoordelijk voor is, de Duitser Günther Oettinger (ja dat biermerk), verdedigt dit door te zeggen dat dit maar tien cent extra per dag is. Niet zeiken dus, wil hij impliceren. Als overheden dit soort retorische trucjes uit gaan halen, door het bedrag zo erg te simplificeren en te bagatelliseren, dan is er iets goed mis. In dit geval is het al helemaal mis, want met het VK weg zijn er minder landen over om druk uit te oefenen op de EU om de begroting te stabiliseren of kleiner te maken.

Oettinger – die vorig jaar een miljard Chinezen als ’spleetogen’ beledigde en waarschuwde voor de verplichting van het homohuwelijk – doet alsof het niets is. De ex-premier van Baden-Württemberg wijst op extra opgaven voor Brussel: „De bescherming van onze buitengrenzen en de strijd tegen terreur.” Landen als Duitsland willen nu al 18 miljoen euro uitgeven voor een grenshek en bewapende posten tussen Tunesië en Libië.

Het volgende trucje: de noodzaak benadrukken door veiligheid en overleving erbij te halen. Alsof dit soort aspecten alleen door de Europese Unie opgelost kan worden en niet door de lidstaten zelf lidstaten die samenwerken. Heel geniepig, maar ook hier moeten we niet intrappen. De Europese politici en ambtenaren zullen alles erbij gaan halen om 'meer geld' goed te praten. Laten we hier als Nederland en als nettobetaler alstublieft niet aan mee doen. Met dit Kabinet ben ik er alleen verre van zeker van dat ze de rug recht houdt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten