Verrassend: ondanks enorme verlies van PvdA en VVD vonden kiezers Rutte-II bijzonder goed

Geen categoriefeb 24 2018, 18:00
Voor de PvdA heeft veel moeten lijden na verkiezingen van vorig jaar. De partij is nog nooit zo klein geweest en hard afgestraft voor beleid. Tenminste, dat is wat we dachten. De resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek laten zien dat de meeste kiezers het beleid van Rutte-II best wel zagen zitten. Waar ligt het dan wel aan?

Volgens Van der Meer is de verklaring voor de verkiezingsuitslag van vorig jaar dan ook divers. Een van de oorzaken die hij noemt voor de electorale afstraffing van vorig jaar is dat de PvdA gewoon te onzichtbaar is geworden. ,,Regeringspartijen worden altijd afgestraft bij verkiezingen, zeker de partij die niet de premier levert. Daar was maar één uitzondering op in de geschiedenis. In 1998 wist de VVD onder leiding van Frits Bolkestein wél te winnen. Hij bleef zich als regeringspartij profileren. De PvdA onder Diederik Samsom omarmde juist het kabinetsbeleid van Rutte-2. Als er dan heel veel andere partijen meedoen aan de verkiezingen die wel een duidelijk profiel hebben, is het niet raar dat die PvdA-stemmers hun heil elders zoeken. Zeker omdat de PvdA al lang geen grote vaste achterban meer heeft.’’

Nu is het de PvdA en over een korte tijd is het de VVD. De zogenaamde 'kartelpartijen' hebben als gedeelde karakteristiek dat ze onzichtbaar zijn of worden. Het grijsgedraaide 'verantwoordelijkheid nemen', wat eigenlijk gewoon regeerkoorts is, zorgt ervoor dat deze partijen steeds grijzer worden. Tot op het punt dat ze volledig zullen verdwijnen door de inauthenticiteit. Het is al bij het CDA gebeurd. Die partij is toen weer terug naar hun fundamenten gegaan.
De vraag is of de PvdA wel een fundament heeft om naar terug te gaan. De sociaal-democratie lijkt haar tijd te hebben gehad en echte linkse partijen komen voor in de vorm van de SP en GroenLinks. De PvdA is gewoonweg overbodig geworden. Daar kan men niets meer aan doen. Een zinkend schip.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten