Vreselijk! 120.000 bejaarden hebben te maken met psychisch geweld

Geen categoriefeb 15 2018, 14:00
"Cijfers om van te schrikken," aldus minister Hugo de Jonge.
Voor het eerst in twintig jaar tijd is er onderzoek gedaan naar de mishandeling van ouderen in hun eigen huis. De resultaten van dat onderzoek zijn ronduit schokkend. Al met al werd vier procent van de bejaarden in eigen woning vorig jaar beledigd, gepest, uitgescholden of vernederd.
Vier procent komt neer op 120.000 mensen.
In veel gevallen zijn de daders familieleden, gezinsleden, vrienden en ex-partners. Maar ook professionele hulpverleners -- iemand van de thuiszorg bijvoorbeeld -- doen er maar al te vaak lekker aan mee.
Volgens RTL Nieuws is minister Hugo de Jonge (CDA) erg geschrokken van het onderzoek, en heeft hij al aangekondigd in actie te zullen komen:

Om het geweld door professionele zorgverleners aan te pakken, wil minister De Jonge een landelijk dekkend waarschuwingsregister. In dat register kunnen hulpverleners die zijn ontslagen vanwege (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag, worden opgenomen zodat ze niet meer ergens anders zomaar weer aan de slag kunnen.

"Ik ga de komende tijd met gemeenten aan de slag om dit landelijk register in te voeren," aldus de christendemocraat. "Dit moet zo snel mogelijk gebeuren." Daar voegt hij aan toe dat hij ook speciale trainingen wil opzetten voor werknemers om huiselijk geweld te identificeren. "Ouderen moeten zich veilig voelen," zegt hij. "Helemaal in hun eigen huis."
Het trieste is dat de situatie van veel ouderen de laatste jaren verslechterd is -- en dat komt deels door het kabinetsbeleid van Rutte II. De zorg -- zeker voor ouderen -- is uitgekleed, zonder dat daar iets waardevols voor terug in de plaats is gekomen. Het gevolg is dat ouderen het lastiger hebben dan ooit... terwijl we ouder worden dan ooit en de technologie en medische kunde van zo'n hoog niveau is dat ze het eigenlijk beter zouden moeten hebben.
Het is goed dat minister De Jonge de intentie heeft om daar iets aan te doen. Maar... het is aan de Tweede Kamer om hier bovenop te zitten en ervoor te zorgen dat het niet bij woorden blijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten