De PVV en de PvdA: twee zombiepartijen van wie niemand zich iets aantrekt

Geen categoriemrt 25 2018, 15:00
Enkele jaren geleden waren zowel de PVV als de PvdA enkele van de grootste partijen van Nederland. Iedereen nam ze serieus, zelfs hun vijanden. Die tijd is duidelijk niet meer.
Zoals wij eerder vandaag berichtten heeft Maurice de Hond vandaag slecht nieuws voor de PVV. Die partij blijkt helemaal in elkaar te storten. Als er nu verkiezingen waren zouden Geert Wilders en co. genoegen moeten nemen met een magere 11 zetels. Daarmee is de partij virtueel ongeveer net zo klein als de PvdA. Je weet wel, die partij die vorig jaar nog hard uitgelachen werd door PVV'ers omdat de sociaaldemocraten overduidelijk volstrekt irrelevant geworden waren.
Natuurlijke klopte die analyse volledig. De PvdA kreeg vorig jaar 9 zetels, en volgens de meest recente peiling zijn er dat nu weliswaar drie meer, maar 12 is natuurlijk nog altijd een slechte score voor een machtspartij. De PvdA is een kleine middelgrote partij geworden. Zelfs nu de partij in de oppositie zit en dus de mogelijkheid heeft om echt op te krabbelen gebeurt dat maar nauwelijks.
Maar die PVV'ers die vorig jaar nog keihard lachten om het lot van de PvdA moeten zich onderhand toch echt eens achter de oren krabben. Als we De Hond moeten geloven is hun partij virtueel onderhand namelijk nog kleiner dan dat irrelevante linkse clubje. En dat terwijl het kabinet nou bepaald niet indrukwekkend bezig is en de PVV in principe dus in staat zou moeten zijn om kiezers weg te trekken bij de VVD én bij het CDA.
Als de PVV een normale partij was zou je concluderen dat de tijd rijp was voor een leiderschapswissel. Helaas voor PVV'ers hebben zij wat dat betreft een enorm probleem: er staat niemand klaar om Wilders op te volgen. Hij is de partij. Als zijn strategie tekort schiet, als hij niet in staat is om zijn partij groter te maken is dat jammer maar helaas. Niemand die er iets aan kan doen.
Je kunt onderhand alleen nog maar concluderen dat Wilders er verstandig aan doet om iets minder bezig te zijn met en in het buitenland, en iets meer tijd en energie te investeren in de uitbouw van zijn partij. Als hij dat niet doet wordt de PVV de komende maanden helemaal leeggevreten door het Forum voor Democratie.
Aangezien de kans bijzonder klein is dat Wilders ingrijpt kunnen we er veilig van uitgaan dat de PVV hetzelfde lot ondergaat als de PvdA: van één van de grootste partijen van Nederland tot klein, irrelevant clubje van mensen die zich heel wat verbeelden maar die verder niets voor elkaar krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten