Duitser Selmayr benoemd tot hoogste EU-bureaucraat nadat hij EU-commissarissen omkocht met auto met chauffeur, riant wachtgeld, kantoor

Geen categoriemrt 06 2018, 11:00
Waar ik vandaan komen noemen we dit omkoping.
Anders dan Nederlandse journalisten zijn hun Franse collega's wél bereid om diepgravend onderzoek te verrichten in Brussel. Dat is maar goed ook, want wat ze daarbij vinden -- diep begraven onder de grond -- is ronduit schokkend.
De krant Libération bericht namelijk dat de Duitser Martin Selmayr Eurocommissarissen heeft beloofd dat ze allemaal bij vertrek vijf jaar lang een schitterende wachtgeldregeling krijgen, een kantoor in Brussel, een auto met chauffeur en -- oh ja -- ook nog even twee assistenten. Hij deed ze deze belofte om zich ervan te verzekeren dat ze zijn benoeming tot secretaris-generaal zouden steunen. Door die benoeming is Selmayr de hoogste ambtenaar binnen de Europese Commissie, en feitelijk de machtigste man van de EU. In theorie is hij verantwoording verschuldigd aan EC-voorzitter Jean-Claude Juncker, maar in werkelijkheid kan hij doen en laten wat hij wil; hij is de man die vanaf nu bepaalt wat er gebeurt in de Unie.
Zijn razendsnelle benoeming heeft de Europese Commissie veel kritiek opgeleverd, maar die trekt zich daar niets van aan. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat alle commissarissen dankzij Selmayr ook na hun functioneren lekker in de watten gelegd zullen worden.
Hoewel de Commissie het er dus het liefste niet over heeft is er gelukkig in ieder geval nog één Nederlands Tweede Kamerlid dat wél graag wil weten hoe Selmayr deze functie precies kon krijgen. En hij wil die uitleg graag krijgen van Eurocommissaris Frans Timmermans, de rechterhand van Juncker en PvdA'er tot op het bot.
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/970713098406555648
Maar ach, Timmermans kan zich daar natuurlijk ook niet al te druk om maken. Hij weet immers dat hij na zijn commissarisschap als een kleine god kan leven. En dat allemaal dankzij de Duitser Selmayr, die Timmermans en zijn collega-commissarissen feitelijk gewoon omgekocht heeft.
Of mogen we dat nou ook niet meer hardop zeggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten